DSpace Repository

Extracción y caracterización de almidón de las semillas de Persea americana Mill. (Palta) Var. Fuerte, Hass y Criolla

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gonzales Pósito, Gladys Silvia
dc.contributor.author Mantilla Roldan, Jessica Mileni
dc.contributor.author Zavala Agreda, July Michel
dc.date.accessioned 2019-01-31T13:27:37Z
dc.date.available 2019-01-31T13:27:37Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/11329
dc.description The objective of this study was to characterize the seed starch of Persea Americana Mill. (Palta) var. Hass, Fuerte y Criolla. The starch was extracted by the wet method; The shape of the starch granule is seen under a motic microscope B1 DMb1-223, the swelling and solubility are determined by the SCHOCH method, the amylose and amylopectin content by the Morrison and Laignelet colorimetric method and the syneresis by the method of Lawal et al. (2008). It was found that the extraction yield was similar for the Hass, Criolla and Fuerte varieties with 31.76%, 24.78% and 26.15 respectively. The predominantly oval-shaped starch granules for the three varieties. The concentration of amylose was 34.93%, 39.75% and 44.89% and amylopectin 65.07%, 60.25% and 55.11% for Hass, Criolla and Fuerte respectively. The percentage of swelling at 90 ° C was 18.17%, 16.27%, and 17.32%, for the Hass, Criolla and Fuerte varieties respectively. The solubility was similar for the three varieties: strong 14.70%, Hass 13.26 and Creole 13.40%. The percentage of claims was lower for the Hass variety at 21 days with 1.3%, while the percentage was 20.7%. Two-way ANOVA has been included. In conclusion the starch granules of the seeds of Persea americana Mill Var. Hass and strong have similar form. The starch of the var. It has presented a higher percentage of swelling and a lower percentage of statistically significant incidents, in the other characteristics there were no differences es_PE
dc.description.abstract El objetivo de este estudio fue caracterizar el almidón de la semilla de Persea Americana Mill. (Palta) var. Hass, Fuerte y Criolla. El almidón se extrajo por el método húmedo; la forma del gránulo del almidón se observó en un microscopio motic B1 DMb1-223, el hinchamiento y solubilidad se determinaron por el método SCHOCH, el contenido de amilosa y amilopectina por el método colorimétrico de Morrison y Laignelet y la sinéresis por el método de Lawal et al. (2008). Se encontró que el rendimiento en la extracción fue similar para las variedades Hass, Criolla y Fuerte con 31.76%, 24.78% y 26.15 respectivamente. Los gránulos de almidón predominantemente de forma ovalada para las tres variedades. La concentración de amilosa fue 34.93%, 39.75% y 44.89% y amilopectina 65.07%,60.25% y 55.11% para Hass, Criolla y Fuerte respectivamente. El porcentaje de hinchamiento a los 90°C fue 18.17%, 16.27%, y 17.32%, para las variedades Hass, Criolla y Fuerte respectivamente. La solubilidad fue similar para las tres variedades: fuerte 14.70%, Hass 13.26 y criolla 13.40%. El porcentaje de sinéresis fue menor para variedad Hass a los 21 días con de 1.3%, mientras que fuerte fue 20.7%. Se utilizó ANOVA de dos factores. En conclusión los gránulos de almidón de las semillas de Persea americana Mill Var. Hass y fuerte tienen forma similar. El almidón de la var. Hass presentó mayor porcentaje de hinchamiento y menor porcentaje de sinéresis estadísticamente significativo, en las demás características no hubo diferencias es_PE
dc.description.uri Tesis es_PE
dc.language.iso spa es_PE
dc.publisher Universidad Nacional de Trujillo es_PE
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_PE
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/ es_PE
dc.source Universidad Nacional de Trujillo es_PE
dc.source Repositorio Institucional - UNITRU es_PE
dc.subject Persea americana MilL es_PE
dc.subject almidón es_PE
dc.title Extracción y caracterización de almidón de las semillas de Persea americana Mill. (Palta) Var. Fuerte, Hass y Criolla es_PE
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis es_PE
thesis.degree.level Bachiller es_PE
thesis.degree.name Químico Farmacéutico es_PE
thesis.degree.discipline Farmacia es_PE
thesis.degree.grantor Universidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y Bioquímica es_PE


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess

Search DSpace


Browse

My Account