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Efecto antibacteriano in vitro del extracto etanólico de kalanchoe pinnata sobre escherichia coli

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dc.contributor.advisor Mejía Delgado, Elva Manuela
dc.contributor.author Morillo Horna, Tatiana Rossy
dc.date.accessioned 2018-03-12T17:31:39Z
dc.date.available 2018-03-12T17:31:39Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/9966
dc.description Evaluate the antibacterial effect “in vitro” the ethanolic extract of kalanchoe pinnata (leaf of the air) on Escherichia coli. MATERIALS AND METHODS: Experimental study of the antibacterial effect of the ethanolic extract of Kalanchoe pinnata at concentrations of 25%, 50%, 75% and 100% on Escherichia coli; ciprofloxacin was used as control. The Kirby Bauer method (disc diffusion) and the minimum inhibitory concentration (MIC) and bactericidal minimum concentration (CMB) were used to evaluate the antibacterial activity of Kalanchoe pinnata on Escherichia coli. The results were evaluated using Duncan's parametric and nonparametric Kruskall and Wallis test, both with a significance level of 0.05 (p <0.05). RESULTS: The MIC was observed at 25% (0.2g / ml) and the CMB was at 100% (0.8g / ml). According to the Duraffourd scale, the E. coli strain under study showed limited sensitivity to all concentrations. CONCLUSIONS: There is an in vitro antibacterial effect of the ethanolic extract of Kalanchoe pinnata on Escherichia coli es_PE
dc.description.abstract Evaluar el efecto antibacteriano “in vitro” del extracto etanólico de kalanchoe pinnata (hoja del aire) sobre Escherichia coli. MATERIALES Y METODOS: Estudio de tipo experimental del efecto antibacteriano del extracto etanólico de Kalanchoe pinnata a las concentraciones del 25%, 50%, 75% y 100% sobre Escherichia coli; se utilizó como control ciprofloxacino. Se empleó el método Kirby Bauer (difusión en disco) y la concentración mínima inhibitoria (CMI) y concentración mínima bactericida (CMB) para evaluar la actividad antibacteriana de Kalanchoe pinnata sobre Escherichia coli. Los resultados se evaluaron mediante la prueba paramétrica de Duncan y no paramétrica de Kruskall y Wallis, ambas con un nivel de significancia del 0,05 (p<0,05). RESULTADOS: La CMI se observó al 25%(0,2g/ml) y la CMB fue al 100% (0,8g/ml). Según la escala de Duraffourd la cepa de E. coli en estudio presentó sensibilidad límite frente a todas las concentraciones. CONCLUSIONES: Existe efecto antibacteriano “in vitro” del extracto etanólico de kalanchoe pinnata sobre Escherichia coli es_PE
dc.description.uri Tesis es_PE
dc.language.iso spa es_PE
dc.publisher Universidad Nacional de Trujillo es_PE
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess es_PE
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/ es_PE
dc.source Universidad Nacional de Trujillo es_PE
dc.source Repositorio institucional - UNITRU es_PE
dc.subject Kalanchoe pinnata, Efecto antibacteriano, Extracto etanólico, Escherichia coli es_PE
dc.title Efecto antibacteriano in vitro del extracto etanólico de kalanchoe pinnata sobre escherichia coli es_PE
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis es_PE
thesis.degree.level Título Profesional es_PE
thesis.degree.name Médico es_PE
thesis.degree.discipline Medicina es_PE
thesis.degree.grantor Universidad Nacional de Trujillo.Facultad de Medicina es_PE


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info:eu-repo/semantics/openAccess Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess

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