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Item Grado de contaminación usando parámetros Físicos Químicos y Microbiológicos de las aguas superficiales de la Cuenca del Río Virú Enero Junio - 2019(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2022) Layza Mendiola, Gianmarco Isaac; Moreno Sánchez Frank Harley; Moreno Eustaquio, WalterPara todos los ecosistemas, así como para el hombre y sus actividades, se constituye el agua en un recurso fundamental. En el Perú, este vital recurso es suministrado principalmente por los cursos de los ríos que conforman la vertiente del Pacífico. En el presente estudio se planteó como problema conocer la calidad del agua proveniente de los ríos a ser usada por la población de la zona de Virú, y el objetivo se enfocó en determinar el grado de contaminación de las aguas superficiales de la cuenca del río Virú. Por razones de extensión y presupuesto, se delimitó la parte baja del río Virú, desde el sector Huacapongo hasta Huancaquito Bajo. Se evaluaron los parámetros físicos, químicos y microbiológicos de las muestras de agua, en los ambientes de la Facultad de Ingeniería Química de la Universidad Nacional de Trujillo. Según los resultados obtenidos, se concluyó que los parámetros analizados cumplen con lo indicado en el Estándar de Calidad Ambiental, DS N°002-2008, asimismo se puede afirmar que la calidad del agua no tiene un grado de contaminación significativo, esto denota que es adecuada para su empleo en actividades agrícolas y ganaderas. ABSTRACT For all ecosystems, as well as for man and his activities, water is a fundamental resource. In Peru, this vital resource is supplied mainly by the courses of the rivers that shape the Pacific slope. In the present study, it was proposed as a problem to know the quality of the water coming from the rivers to be used by the population of the Virú area, and the objective was focused on determining the degree of contamination of the surface waters of the lower basin of the Virú river. For reasons of extension and budget, the lower part of the Virú River was delimited, from the Huacapongo sector to Huancaquito Bajo. The physical, chemical and microbiological parameters of the water samples were evaluated in surroundings of the Faculty of Chemical Engineering of the National University of Trujillo. According to the results obtained, it was concluded that the parameters analyzed comply with what is indicated in the Environmental Quality Standard, DS N ° 002-2008, it can also be stated that the quality of the water does not have a significant degree of contamination, this denotes that it is suitable for use in agricultural and livestock activities.Item Control de factores de riesgos químicos, ambientales y laborales en el proceso de producción de carbón en la planta INDAC SAC(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2021) Alfaro Castañeda, Omar Alberto; Charcape Velasquez, Christian Alberto; Moreno Eustaquio, WalterLa planta Industrias Andinas del Carbón SAC (INDAC SAC), dedicada al procesamiento de carbón antracita a diferente granulometría, no cuenta con un control que le permita resguardar la salud del trabajador, reducir la pérdida de tiempo en el proceso y la contaminación del medio ambiente; por ello se implementó una matriz de gestión de riesgos, según la ley 29873, realizándose una política de seguridad, seguidamente se identificó los requisitos legales laborales y ambientales con el fin que los controles propuestos coincidan con éstos. Se realizó una lista de verificación de cumplimiento de seguridad vigente, el porcentaje de cumplimiento obtenido fue de 9,91%. Igualmente se realizó el monitoreo de agentes ambientales y ocupacionales con el fin de comparar resultados con los estándares de calidad ambiental y límites máximos permisibles, respectivamente. Finalmente, se elaboró la matriz IPERC que consistió en identificar los peligros por proceso, luego se evaluó el nivel de riesgo por procesos determinando riesgos significativos para la organización, los cuales fueron reducidos a riesgos no significativos gracias a las medidas de control implementadas. ABSTRACT The Industrias Andinas del Carbón SAC plant (INDAC SAC), dedicated to the processing of anthracite coal with different granulometry, does not have a control that allows it to protect the health of the worker, reduce the loss of time in the process and the contamination of the environment ; Therefore, a risk management matrix was implemented, according to law 29873, carrying out a security policy, then the legal labor and environmental requirements were identified so that the proposed controls coincide with them. A current safety compliance checklist was made, the compliance percentage obtained was 9,91%. Likewise, environmental and occupational agents were monitored in order to compare results with environmental quality standards and maximum permissible limits, respectively. Finally, the IPERC matrix was prepared, which consisted of identifying hazards by process, then the level of risk by processes was evaluated, determining significant risks for the organization, which were reduced to non-significant risks thanks to the control measures implemented.Item Mejora del sistema de tratamiento de aguas residuales del procesamiento de filetes de Engraulis ringens(anchoa), en la Empresa Pesquera Anchoveta S.A.C. - Chimbote(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2020) Esquivel Guevara, Álvaro Ernesto; Varas Oliva, Kevin Jhosepy; Esquerre Pereyra, Paul HenrryUno de los principales problemas ambientales en el distrito de Chimbote está relacionado con la mala gestión de las aguas residuales, es por esto que las industrias pesqueras buscan mejorar e implementar tecnologías limpias en sus sistemas de tratamiento para una más eficiente descontaminación de sus aguas. Por lo cual el objetivo de esta investigación fue mejorar el sistema de tratamiento de aguas residuales del procesamiento de filetes de Engraulis ringens (anchoa) de la empresa pesquera Anchoveta S.A.C., mediante la implementación de nuevos equipos y procesos fisicoquímicos que permitieron reducir la concentración de los parámetros contaminantes de las aguas residuales generadas en las distintas etapas del proceso de producción. La investigación fue de diseño experimental debido que se implantó mejoras en el sistema de tratamiento de las aguas residuales. Para ello, se tomó en cuenta un sistema conformado por un tanque de ecualización y/o homogenización, un reactor de flujo forzado (serpentín de PVC) para la adición de aditivos químicos, dos tanques DAF químicos circulares (tipo krofta) para los procesos de coagulación-floculación y finalmente cuatro tanques de polietileno reforzados con fibras de vidrio para la filtración del efluente final en medios granulares. Con todos los procesos realizados anteriormente se logró obtener una reducción de la Demanda Biológica de Oxígeno de 87,55%, Demanda Química de Oxígeno de 87,66 %, Aceites y Grasas de 85,54%, Sólidos Suspendidos Totales de 61,95% y un valor de pH 8,24, demostrando una alta eficiencia del mejorado sistema de tratamiento de aguas residuales. ABSTRACT One of the main environmental problems in the Chimbote district is related to poor wastewater management, which is why the fishing industries seek to improve and implement clean technologies in their treatment systems for more efficient decontamination of their waters. Therefore, the objective of this research was to improve the wastewater treatment system for fillet processing of Engraulis ringens (anchovy) of the fishing company Anchoveta SAC, through the implementation of new equipment and physicochemical processes that allowed reducing the concentration of Pollutant parameters of the wastewater generated in the different stages of the production process. The research was experimental in design due to improvements in the wastewater treatment system. For this, a system consisting of an equalization and / or homogenization tank, a forced flow reactor (PVC coil) for the addition of chemical additives, two circular chemical DAF tanks (krofta type) were taken into account for the processes of coagulation-flocculation and finally four glass fiber reinforced polyethylene tank for the filtration of the final effluent in granular media. With all the processes carried out previously, it was possible to obtain a reduction of the Biological Oxygen Demand of 87,55%, Chemical Oxygen Demand of 87,66%, reduction of Oils and Fats of 85,54%, Total Suspended Solids of 61,95% and a pH value of 8,24, demonstrating high efficiency of the improved wastewater treatment system.Item Remoción de plomo en aguas del río Chichircucho del caserío de Caracmaca – Sanagorán mediante la cáscara de Musa paradisiaca (banano) a nivel de laboratorio(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2021) Barrios Pizan, Carlos Raul; Paredes Pizan, Edwin David; Aguilar Rojas, Percy DaniloEl presente trabajo persigue como objetivo la remoción de plomo en aguas del río Chichircucho del caserío de Caracmaca – Sanagorán mediante el empleo de la cáscara de Musa paradisiaca (banano) a nivel de laboratorio, estableciendo como objetivo general, determinar la máxima cantidad de plomo removido empleando dicho recurso. Se inicio con la puesta en marcha de 16 pruebas experimentales, para ello se considero dos factores; Factor C: concentración de la cáscara de Musa paradisiaca (5, 10, 15 y 20g/L) y el factor T: Tiempo de remoción de plomo (6, 12, 24 y 48 horas); evidenciando la efectividad de remoción de plomo de las aguas del río Chichircucho del caserío de Caracmaca, provincia de Sanagorán; mostrando un valor inicial de plomo de 1.836 ppm y un valor final de 0.351 ppm de plomo en la solución filtrada luego del tratamiento al trabajar con una concentración de 20 g/L en 48 horas de agitación a 80 rpm. A través del análisis estadístico ANOVA, se determinó que la concentración no es un factor considerable en la remoción de plomo debido a que no existen diferencias significativas poblacionales, sin embargo, el tiempo si es un factor que influye directamente en el porcentaje de remoción de plomo, debido a que si existen diferencias significativas poblacionales. Con base en estos resultados se dicidió realizar un segundo tratamiento con el mismo tiempo a una sola concentración de cascara de musa paradisiaca (5 g/L), en el que se logro remover 71.54% de plomo en la primeras 48 horas, a esta misma solución se le filtró para agregar nueva cáscara de Musa paradisiaca en la misma cantidad (5 g/L) y al cabo de 48 horas adicionales de tratamiento se logra remover solo 2.05% más de plomo respecto a las primeras 48 horas, haciendo un total de 73.59%. Para ver la influencia en la remoción de plomo de posibles interferentes que pudieran contener las aguas del río Chichircucho, se decidio preparar una solución con nitrato de plomo a una concentración de 1.504 ppm de plomo y aplicarle un tratamiento a una concentración de 5 g/L de cáscara de Musa paradisiaca durante 48 horas, obteniendo un resultado de 76.86% de remoción de plomo, con lo que se evidencia que no hay influencia de posibles interferentes. ABSTRACT The objective of this work is to remove lead in the waters of the Chichircucho river of the Caracmaca - Sanagorán village by using the musa paradisiaca (banana) peel at the laboratory level, establishing as a general objective, determining the maximum amount of lead removed. using this resource. It began with the startup of 16 experimental tests, for which two factors were considered; Factor C: concentration of musa paradisiaca shell (5, 10, 15 and 20g / L) and factor T: lead removal time (6, 12, 24 and 48 hours); evidence of the effectiveness of lead removal from the waters of the Chichircucho river of the Caracmaca village, Sanagorán province; showing an initial value of lead of 1,836 ppm and a final value of 0.351 ppm of lead in the filtered solution after treatment when working with a concentration of 20 g / L in 48 hours of stirring at 80 rpm. Through the ANOVA statistical analysis, it was determined that the concentration is not a considerable factor in the removal of lead because there are no significant population differences, however, time is a factor that directly influences the percentage of lead removal. , because if there are significant population differences. Based on these results, it was decided to carry out a second treatment with the same time at a single concentration of musa paradisiaca shell (5 g / L), in which 71.54% lead remover was achieved in the first 48 hours, at the same The solution was filtered to add new shell of musa paradisiaca in the same quantity (5 g / L) and after 48 additional hours of treatment, only 2.05% more lead was removed compared to the first 48 hours, making a total of 73.59%. To see the influence on the removal of lead from possible interferents that could be contained in the waters of the Chichircucho River, it was decided to prepare a solution with lead nitrate at a concentration of 1,504 ppm of lead and apply a treatment to a concentration of 5 g / L of musa paradisiaca shell for 48 hours, obtaining a result of 76.86% removal of lead, which shows that there is no influence of possible interferents.Item Determinación de la Concentración de Lactobacillus acidophilus y la Dosificación Optima del Extracto de Yacón (Smallanthus sonchifolius) en el Proceso de Fermentación del Yogur Natural(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2020) Rodríguez Roldan, Cristian Hans; Tocta Sánchez Jesús Manuel; Esquerre Pereyra, Paul HenrryEl objetivo del presente estudio es determinar la concentración de Lactobacillus acidophillus y la dosificación óptima del extracto de yacón (Smallanthus sonchifolius) en el proceso de fermentación del yogur natural. Ello se ha llevado a cabo en tres tratamientos, donde la relación en volumen del extracto de yacón (Smallanthus sonchifolius) en yogur natural fueron: 8%, 15% y 22%. Dichos tratamientos se almacenaron a 8°C. Para obtener el crecimiento microbiano en UFC/mL se hizo una siembra de nuestra muestra en un medio Agar MRS, y el conteo microbiano se realizó cada 3 horas por un período de tiempo de 72 horas. Las semejanzas o diferencias entre los tratamientos se estableció mediante el análisis de varianza ANOVA con un nivel de significancia (p=5%) con ello se demostró que existe una diferencia significativa entre los tratamientos; teniendo un mejor desarrollo microbiano en el tratamiento 3 al 22% de extracto de yacón (Smallanthus sonchifolius) en yogur natural, el cual presentó una concentración de 4,9x1010 UFC/mL de Lactobacillus acidophillus. ABSTRACT The objective of this study is to determine the concentration of Lactobacillus acidophillus and the optimal dosage of yacon extract (Smallanthus sonchifolius) in the fermentation process of natural yogurt. This has been carried out in three treatments, where the volume ratio of the yacon extract (Smallanthus sonchifolius) in natural yogurt were: 8%, 15% and 22%. Said treatments were stored at 8 ° C. To obtain microbial growth in CFU / mL, our sample was sown in MRS Agar medium, and the microbial count was performed every 3 hours for a period of 72 hours. The similarities or differences between the treatments were established by means of the ANOVA analysis of variance with a level of significance (p = 5%), which showed that there is a significant difference between the treatments; having a better microbial development in treatment 3 at 22% of yacon extract (Smallanthus sonchifolius) in natural yogurt, which presented a concentration of 4.9x1010 CFU / mL of Lactobacillus acidophillus.Item Diseño y simulación de un tanque mezclador para la producción de concentrado emulsionable Emulsol 𝑳𝟏𝟏−𝟐𝟖𝟎 de la empresa Solagro SAC(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2021) Burgos Dionicio, Ingrid Madeleine; Moncada Albitres, Luis OrlandoEl presente estudio busca diseñar y simular un tanque de mezclado, donde se analizó la simulación del proceso de producción del Emulsol L11-280 en la Empresa Solagro SAC, usando como herramienta la aplicación de Matlab y la interfaz App Designer. Con finalidad de ejemplificar la aplicación de la simulación en la producción de Emulsol L11-280, por datos alcanzados por la empresa, se utilizó como tiempo de agitación manual para 1000 𝑙 a escala de laboratorio 2 horas y 45 minutos, un proceso continuo que inicia con la preparación de lavavajilla, posteriormente, la mezcla con el aceite produciéndose así el Emulsol. Por lo tanto, mediante esta herramienta se puede predecir a diferentes volúmenes de tanque las variables como: velocidad de rotación, tipo de flujo y tiempo de agitación. Esto permitió también simular el tanque para diferentes capacidades de producción. Palabras claves: Emulsión, Emulsol L11-280, Simulación, App Designer-Matlab ABSTRACT This study seeks to design and simulate a tank, this research was developed by presenting and analyzing the simulation of the production process of Emulsol L11-280 in the Solagro SAC company using as a tool the Matlab application and the App Designer as an interface. In order to exemplify the application of the simulation in the production of Emulsol L11-280, based on data obtained by the company, the manual stirring time for 1000 l at laboratory-scale was used as 2 hours and 45 minutes, a continuous process that begins with the preparation of dishwashing detergent, then the mixing with the oil, thus producing the Emulsol. Therefore, by means of this tool it is possible to get at different tank volumes the variants such as: rotation speed, type of flow and stirring time. This will also allow to simulate the tank for different production capacities.Item Optimización de parámetros para la determinación de humedad en detergentes en polvo usando software numérico en Intradevco Industrial S.A. - Lima(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Calderón Infantes, Eder Tomasini; Sirlupú Andrade, Javier Tomás; Evangelista Benites, Guillermo DavidEl objeto de estudio de esta investigación se basó en explorar y hacerse conocedor de cómo desarrollar una interfaz gráfica de optimización usando App Designer, que es una herramienta del software Matlab en sus últimas versiones. Sabemos que existen diferentes softwares numéricos, pero se requiere tener una llave o licencia para poder activarlos. La información que se empezó a desarrollar primero fue recopilada por medio de una base de datos proporcionada por la empresa Intradevco Industrial ubicada en la ciudad de Lima el cual se encarga de diferentes productos de limpieza, el cual se escogió como determinar la humedad para la obtención de los detergentes en polvo, optimizando sus parámetros que fueron las variables independientes (variación de tiempo y porcentaje de humedad en el slurry); todo esto mediante el cálculo de una aproximación multilineal por mínimos cuadrados. Estos métodos hoy en día logran que los nuevos estudiantes en el área de procesos de simulación puedan interactuar con el código situado en el anexo. Como se tomaron datos de diferentes meses se obtuvieron diferentes ecuaciones de optimización con su gráfica de plano ABSTRACT The object of study of this research was based on exploring and becoming aware of how to develop a graphical optimization interface using App Designer, which is a tool of the Matlab software in its latest versions. We know that there are different numerical software, but it is required to have a key or license to activate them. The information that began to be developed was first compiled through a database provided by the company Intradevco Industrial located in the city of Lima, which is responsible for different cleaning products, which was chosen to determine the humidity to obtain of powder detergents, optimizing their parameters that were the independent variables (variation of time and percentage of humidity in the slurry); all this by calculating a multilinear least squares approximation. These methods today allow new students in the area of simulation processes to interact with the code located in the annex. As data was taken from different months, different optimization equations were obtained with their plane graph.Item Variación de Concentración de Carbonato de Calcio para la Recuperación de Manganeso por absorción atómica – Llama Oxidante(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Reyes Neciosup, Anlly Pamela; Rodríguez Lázaro, Gonzalo Ernesto; Evangelista Benites, GuillermoEn la presente investigación, se determinó el manganeso mediante un método considerando en su análisis la solución de calcio (carbonato de calcio) en agua posterior a su uso a través del proceso de espectrometría de absorción atómica. La necesidad analítica del laboratorio se determinó en respuesta a la exigencia de la empresa La Arena que solicitaban se determinarán sus parámetros para cumplir con la normativa ambiental local. Se definieron validar y proponer un plan de experimentación para el analito (especificación de la metodología, recolección de datos para ser validados, determinar la incertidumbre y reporte de análisis). Se obtuvo siguiendo procedimientos internos de acuerdo con la norma 17025:2017 y metodología relacionada. Se evaluaron los parámetros de validación. Se encontró que la metodología aplicada es la correcta para aplicarla, con la ayuda del análisis estadístico se realizó: repetibilidad y coeficiente promedio de variación de repetibilidad <10%; Precisión (retorno) 80 a 105% en todos los niveles; por lo que se confirmó la validación del método, de la misma forma la aplicación y comparación del método a puntos de muestras de agua residual, concluyeron su conformidad considerando la acumulación de carbonato de calcio en forma de solución de cal como el óptimo para el análisis de manganeso. ABSTRACT In the present investigation, manganese was determined by a method considering in its analysis the calcium solution (Calcium Carbonate) in water after its use through the atomic absorption spectrometry process. The analytical need of the laboratory was determined in response to the requirement of the La Arena company that requested that its parameters be determined to comply with local environmental regulations. It was defined to validate and propose an experimentation plan for the analyte (specification of the methodology, collection of data to be validated, determination of uncertainty and analysis report). It was obtained following internal procedures in accordance with standard 17025:2017 and related methodology. The requirements were evaluated: linearity, sensitivity, detection limit, quantification limit, precision, uncertainty. It was found that the applied methodology is the correct one to apply it, with the help of statistical analysis it was carried out: repeatability and average coefficient of variation of repeatability <10%; Accuracy (return) 80 to 105% at all levels; Therefore, the validation of the method was confirmed, in the same way the application and comparison of the method to points of wastewater samples, concluded its conformity considering the accumulation of calcium carbonate in the form of lime solution as the optimal one for the analysis. of manganese.Item Tiempo de contacto y dosis de cáscara de naranja en bioadsorción de arsénico en aguas del río San Lorenzo, Shorey – 2023(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Pinco Cabanillas, Mike Brian; Fontana Quiroz, Luis Jonathan; Reyna Linares, Mario EsvenEn la localidad de Shorey, distrito de Quiruvilca en la provincia de Santiago de Chuco, existe mucha actividad minera que son los mayores causantes de la contaminación de los ecosistemas. Actualmente se están desarrollando muchos estudios a los ríos de la región La Libertad en las cuales se reportan altos índices de contenido de arsénico. El desarrollo de este trabajo de investigación se evaluó la influencia de la dosis del adsorbente cascara de naranja activada y tiempo de contacto en la remoción de arsénico de las aguas del rio San Lorenzo. Se desarrolló un diseño experimental con un diseño factorial 32 . Las variables independientes fueron dosis de adsorbente cascara de naranja activada y tiempo de contacto y la variable dependiente fue el porcentaje de remoción de arsénico. El diseño fue aplicado a tres puntos de muestreo del rio San Lorenzo. Las dosis fueron de 5,00 - 15,00 y 25 g/L, los tiempos de contacto fueron de 24, 48 y 72 horas. Al adsorbente se le realizó un pretratamiento hasta pulverizarlo y pesarlo. Las concentraciones finales de las muestras se determinaron utilizando la técnica de absorción atómica. El resultado obtenido fue que, utilizando 25 g/L de cáscara de naranja y un tiempo de 72 horas se obtiene la mayor remoción de arsénico logrando remover 3,72 mg/L equivalente a un 93,20% de remoción. En conclusión, se determinó que las cáscaras de naranja resultan ser un buen adsorbente para la remoción de arsénico mediante un proceso de adsorción. ABSTRACT In the town of Shorey, Quiruvilca district in the province of Santiago de Chuco, there is a lot of mining activity that is the main cause of ecosystem pollution. Currently, many studies are being carried out on the rivers of the La Libertad region in which high levels of arsenic content are reported. In the development of this research work, the influence of the dose of the activated orange peel adsorbent and contact time on the removal of arsenic from the waters of the San Lorenzo River was evaluated. An experimental design was developed with a 32 factorial design. The independent variables were doses of activated orange peel adsorbent and contact time and the dependent variable was the percentage of arsenic removal. The design was applied to three sampling points of the San Lorenzo River. The doses were 5.00 - 15.00 and 25 g/L, the contact times were 24, 48 and 72 hours. The adsorbent was pretreated until it was pulverized and weighed. The final concentrations of the samples were determined using the atomic absorption technique. The result obtained was that, using 25 g/L of orange peel and a time of 72 hours, the greatest removal of arsenic was obtained, managing to remove 3.72 mg/L, equivalent to 93.20% removal. In conclusion, it was determined that orange peels are a good adsorbent for the removal of arsenic through an adsorption process.Item Influencia del tiempo y temperatura en las propiedades organolépticas del Chenopodium quinoa Willdenow en la etapa de cocción, empresa SAVSA(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Martínez Solano, José Manuel; Jiménez Mendoza, Louis Ghenesis; Moreno Eustaquio WalterLa presente investigación tuvo como finalidad evaluar la influencia del tiempo y temperatura de cocción en las propiedades organolépticas del Chenopodium quinoa Willdenow en la etapa de cocción. Teniendo como variables independiente el tiempo y la temperatura de cocción, con un diseño bifactorial. Las muestras de quinua fueron acondicionadas en canastillas metálicas de 8 Kg y sometidas a cocción a tres niveles de temperaturas de 80°C, 95°C y 100 °C y cada una de estas temperaturas a tres diferentes tiempos de cocción de 6 min, 10 min y 14 min, realizándose 3 ensayos por cada combinación de tiempo y temperatura. Para los resultados de las propiedades organolépticas (aspecto, color, olor, sabor y textura) de cada combinación, se aplicó el formato de evaluación de la empresa SAVSA (código: SIG-FO-PRC-PR-23), estas fueron sometidas a la evaluación por un panel de expertos de la empresa antes mencionada. Para determinar el mejor tratamiento de los resultados se aplicaron los modelos estadísticos de TUKEY y DUCAN, obteniéndose que el mejor tratamiento para la cocción en las propiedades organolépticas optimas del Chenopodium quinoa Willdenow corresponde a la temperatura de 100°C y tiempo de 10 minutos. ABSTRACT The purpose of this research was to evaluate the influence of cooking time and temperature on the organoleptic properties of Chenopodium quinoa Willdenow in the cooking stage. Having cooking time and temperature as independent variables, with a two-factor design. The quinoa samples were conditioned in 8 kg metal baskets and subjected to cooking at three levels of temperatures of 80°C, 95°C and 100°C and each of these temperatures at three different cooking times of 6 min, 10 min and 14 min, performing 3 tests for each combination of time and temperature. For the results of the organoleptic properties (appearance, color, smell, flavor and texture) of each combination, the evaluation format of the company SAVSA (code: SIG-FO-PRCPR-23) was applied, these were subjected to evaluation by a panel of experts from the aforementioned company. To determine the best treatment of the results, the statistical models of TUKEY and DUCAN were applied, obtaining that the best treatment for cooking in the optimal organoleptic properties of Chenopodium quinoa Willdenow corresponds to a temperature of 100°C and a time of 10 minutes.Item Optimización de parámetros operativos del cocimiento de masa tercera en una planta azucarera(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Marchena García, Alexander Yuseppy; Mio Negreiros, Jian Pierre Gonzalo; Quiñones Paredes, PedroSe realizó la etapa primera de Screening donde se aplico un diseño factorial fraccionado, las variables independientes fueron: la presión de Vacío (-25 - -27 inHg), temperatura de vapor en la calandria del tacho de masa tercera (105 – 115°C), velocidad de agitación (50 – 85 rpm) y tiempo de cocimiento de masa tercera (6 – 8 horas) y como variables dependientes el tamaño de grano, la pureza de la masa C y % de azucares reductores totales en la melaza. Las variables que resultaron significativas (𝑝 < 0.05) fueron la presión de vacío, la temperatura y el tiempo de cocimiento. Posteriormente se llevó a cabo un Diseño Central Compuesto Rotacional (DCCR) para la etapa segunda del proceso de optimización. El análisis de Regresión y ANOVA (significativo en ambos casos) se tomo en cuenta para validar los modelos matemáticos obtenidos para el tamaño de grano, pureza de masa tercer y %reductores totales en la melaza. Se determinaron los valores ideales (presión de vacío = -25.7 inHg, Temperatura V2 =111.5 ºC y tiempo de cocimiento = 6.7 horas) que dan como variables de respuesta, tamaño de grano, pureza de masa C y % de azucares reductores: 349.94; 54.29 y 19.74 respectivamente. Se realizo una comparación del sistema de cocimiento de masa tercera, antes y después de la optimización y se obtuvo que mientras más cercano trabaje el sistema a los valores óptimos, mayor recuperación de azúcar habrá y menos masa de mieles. Estimándose que por cada punto de pureza en la masa tercera se tendrá 1.356 Tn más de azúcar C y 1.556 Tn menos de miel final. ABSTRACT Screening steep was performed using a fractional factorial design, the independent variables were the vaccum pressure (-25 - -26 inHg), heating steam temperature (105 - 115 °C), agitation speed (50 - 80 rpm) and time of cooking (6 – 8 hours) as dependent variables grain size, mass purity C and total reduces in molasses. Significant variables (p <0.05) were the vaccum pressure, heating steam temperature and time of cooking. Then we used a Central Composite Rotational Design (DCCR) for the second stage of optimization. The models obtained for grain size, mass purity C and total reduces in molasses were validated through regression analysis and ANOVA (significant in both cases). Was determined optimum values (the vaccum pressure (-25.7 inHg), heating steam temperature (111.5 °C and time of cooking (6.7 hours) which result as response for grain size, mass purity C and total reduces in molasses: 349,94; 54,29 and 19,74 Respectively. A comparison of the third mass cooking system was carried out, before and after optimization, and it was obtained that the closer the system works to the optimal values, the greater the recovery of sugar there will be and the less mass of molasses. It is estimated that for each point of purity in the third mass there will be 1,356 Tn more C sugar and 1,556 Tn less molasses.Item Parámetros de Operación de la Columna de Adsorción CO2-Aire sobre el Tiempo de Ruptura y Altura de Lecho Fijo(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Lavado Pérez, Kasunari Mijailovitch; Jimenes Varas, Henry Kevin; Loyola Carranza, Wilber AlamiroEl presente trabajo de investigación tuvo como propósito evaluar la influencia de los parámetros de operación de la columna de adsorción CO2-aire sobre el tiempo de ruptura y altura de lecho de zeolitas de malla molecular 13X. La investigación fue aplicada, con un diseño no experimental y enfoque mixto. Para la evaluación de los datos y resultados de las simulaciones se usó el lenguaje de programación VBA de software Excel. Para la simulación se seleccionaron los componentes y las propiedades de estos, así como de las temperaturas y presiones de operación de la columna de adsorción. De este modo, facilitó la predicción de densidad, viscosidad, parámetro de ruptura y altura del lecho de adsorción. Asimismo, el software proporcionó versatilidad y eficiencia en el manejo de comentarios sobre datos, propiedades y procedimientos de cálculo. Finalmente, se concluyó que: a medidas que aumenta la temperatura y presión, la densidad de la mezcla CO2-aire, disminuye. Asimismo, la viscosidad, aumenta. Respecto al equilibrio CO2-Zeolita 13X, a temperatura constante de 77 °F, conforme aumenta la presión de CO2, el poder de la adsorción sube. Asimismo, el tiempo de ruptura aumenta y la altura del lecho disminuye. Respecto al punto de ruptura, que presenta la columna de lecho fijo de zeolitas de malla molecular 13X en la adsorción CO2-aire, conforme aumenta la temperatura y presión, éste disminuye ABSTRACT The purpose of this research work was to evaluate the influence of the operating parameters of the CO2-air adsorption column on the rupture time and bed height of 13X molecular mesh zeolites. The research was applied, with a non-experimental design and mixed approach. For the evaluation of the data and results of the simulations, the VBA programming language of the Excel software was used. For the simulation, the components and their properties were selected, as well as the operating temperatures and pressures of the adsorption column. Thus, it facilitated the prediction of density, viscosity, rupture parameter and height of the adsorption bed. Additionally, the software provided versatility and efficiency in handling comments on data, properties, and calculation procedures. Finally, it was concluded that: as temperature and pressure increase, the density of the CO2-air mixture decreases. Likewise, the viscosity increases. Regarding the CO2-Zeolite 13X equilibrium, at a constant temperature of 77 °F, as the CO2 pressure increases, the adsorption capacity increases. Likewise, the rupture time increases and the bed height decreases. Regarding the breaking point, which the fixed bed column of 13X molecular mesh zeolites presents in the CO2-air adsorption, as the temperature and pressure increases, it decreases.Item Evaluación de factibilidad del procesamiento de crudos pesados de petróleo como reemplazo del crudo pesado de diseño en una refinería(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Grados Soria, Jordi Romario; Rodriguez Gonzales, Luis Alberto; Moncada Albitres, Luis OrlandoLas refinerías de petróleo son diseñadas en base al procesamiento de un crudo o mezcla de crudos específicos, denominados crudo de diseño. Dado al desabastecimiento de crudos no es estratégico procesar una sola mezcla de crudos, es por ello que es importante evaluar nuevos crudos y tener diversos escenarios de nuevas mezclas de crudos, para asegurar el funcionamiento continuo y óptimo de todas las unidades en la refinería. En este trabajo de investigación se evaluó la factibilidad del procesamiento de nuevos crudos como reemplazo total o parcial del crudo pesado (Napo) en el crudo diseño de la nueva Refinería Talara (33% crudo Talara y 67% crudo Napo), con el fin de obtener nuevas dietas o mezclas de alimentación alternativas para su procesamiento en el complejo de refinación, utilizando software de simulación de procesos Aspen Hysys y hojas de cálculo. Se caracterizaron y evaluaron 27 crudos pesados del continente americano mediante simulación para realizar los reemplazos totales y parciales del crudo Napo. Los reemplazos parciales fueron evaluados mediante la herramienta case studies para determinar los nuevos porcentajes de inclusión en la nueva mezcla de procesamiento. Luego de la evaluación de los crudos seleccionados, se llegó a la conclusión que los crudos pesados que pueden ser procesados como reemplazo del crudo Napo son 5. Los crudos que pueden ser procesados solo de forma parcial, es decir como tercer crudo son 4: Crudo Lapa (33% Talara – 33% Lapa– 32% Napo), crudo Apiay Blend (33% Talara – 30% Apiay Blend– 37% Napo), crudo Loreto (33% Talara – 30% Loreto– 37% Napo), crudo Piraña (33% Talara – 20% Piraña– 47% Napo). El crudo Castilla Blend es el único crudo que cumple para ser procesado como reemplazo total (33% Talara y 67% Napo) y parcial (33% Talara-37% Castilla Blend – 30% Napo) del crudo Napo. ABSTRACT Oil refineries are designed based on the processing of a specific crude or a blend of specific crudes, known as the design crude. Due to crude oil shortages, processing a single blend is not strategic. Therefore, it is important to assess new crudes and consider various scenarios for new crude blends to ensure the continuous and optimal operation of all units in the refinery. In this research, the feasibility of processing new crudes as a total or partial replacement for heavy crude (Napo) in the design crude of the new Talara Refinery (33% Talara crude and 67% Napo crude) was evaluated. The goal was to obtain new alternative feed blends for processing in the refining complex, using simulation software such as Aspen HYSYS and spreadsheets. Twenty-seven heavy crudes from the Americas were characterized and evaluated through simulation to perform total and partial replacements of Napo crude. Partial replacements were assessed using case studies to determine the new inclusion percentages in the new processing blend. After evaluating the selected crudes, it was concluded that five heavy crudes can be processed as a replacement for Napo crude. Four crudes can only be processed partially, crude (33% Talara – 30% Apiay Blend – 37% Napo), Loreto crude (33% Talara – 30% Loreto – 37% Napo), and Piraña crude (33% Talara – 20% Piraña – 47% Napo). Castilla Blend crude is the only crude that qualifies for both total replacement (33% Talara and 67% Napo) and partial replacement (33% Talara – 37% Castilla Blend – 30% Napo) of Napo crude.Item Validación del método fire - assay y absorción atómica en Consorcio Minero Horizonte S.R.L(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Gerónimo Vega Jimena Natalí; Martínez Arquiño Heidy Alessandra; Bernui Vílchez, José AlbertoLa norma ISO/IEC 17025: 2017 establece criterios para validar métodos analíticos. Sin embargo, además de seguir los estándares necesarios, es una tarea difícil que se debe asegurar para satisfacer las necesidades del cliente. El objetivo de esta tesis es mejorar la confiabilidad de los resultados de laboratorio químico de la Unidad Minera C.M.H., mediante la implementación de un sistema de aseguramiento de la calidad en ensayos por vía seca (assay de fuego y absorción atómica). Para validar el método FA-AA para la determinación de oro en muestras de roca mineral de C.M.H., cumpliendo con los criterios de linealidad, selectividad y veracidad, se ha logrado establecer un Límite de detección del método (LDM) de 0,02 ppm y un límite de cuantificación del método (LC) de 0,07 ppm, ambos dentro de los límites de aceptación estándar. La linealidad del método, respaldada por un coeficiente de correlación del 99,99% y un análisis de varianza (ANOVA) altamente significativo, demuestra la capacidad del método para proporcionar resultados confiables en un amplio rango de concentraciones. Además, la repetibilidad obtenida (R de 0,042%) indica una consistencia excelente en los resultados, respaldada por una alta homogeneidad de los datos. La validación exitosa de los métodos de ensayo, confirma su capacidad para proporcionar resultados precisos, sensibles y específicos para la determinación de los componentes minerales de interés. Estos resultados sólidos y reproducibles proporcionan una base confiable para realizar acciones en todas las etapas de la exploración, evaluación y procesamiento de minerales en la empresa. Abstract The ISO/IEC 17025: 2017 standard establishes criteria to validate analytical methods. However, apart from following the necessary standards, it is a difficult task that must be ensured to meet customer needs. The objective of this thesis is to improve the reliability of the chemical laboratory results of the C.M.H. Mining Unit, through the implementation of a quality assurance system in dry tests (fire assay and atomic absorption). To validate the FAAA method for the determination of gold in mineral rock samples from C.M.H., complying with the criteria of linearity, selectivity and veracity, it has been possible to establish a Method Detection Limit (LDM) of 0,02 ppm and a method quantitation limit (LC) of 0,07 ppm, both within standard acceptance limits. The linearity of the method, supported by a correlation coefficient of 99,99% and a highly significant analysis of variance (ANOVA), demonstrates the ability of the method to provide reliable results over a wide range of concentrations. Furthermore, the repeatability obtained (R of 0,042%) indicates excellent consistency in the results, supported by high homogeneity of the data. The successful validation of the test methods confirms their ability to provide accurate, sensitive and specific results for the determination of the mineral components of interest. These robust and reproducible results provide a reliable basis for taking actions at all stages of the company's mineral exploration, evaluation and processing.Item Modelamiento y simulación del proceso fermentativo en la obtención de bioetanol lignocelulósico con residuos de café, finca Palestina – Jaén(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Chávez Barrera, Angie Nicoly; Saona Torres, Grecia Lucinda; Bernui Vilchez, José AlbertoEl presente trabajo, es una investigación aplicada, realizada para obtener el modelamiento y la simulación para la obtención de bioetanol lignocelulosico, mediante el aprovechamiento de los residuos de café, proveniente de la Finca palestina - Jaén, ubicada en Cajamarca. Debido a que los residuos de café contienen componentes nocivos como cafeína, alcaloides, taninos y polifenoles, pueden ocasionar impactos negativos en las fuentes hídricas y en los cultivos si no se da un tratamiento adecuado. Para determinar la eficiencia del bioetanol obtenido, primero se realizó un estudio mediante antecedentes sobre la caracterización físico - química de los niveles de lignina, celulosa y hemicelulosa de los residuos de café. Luego se procedió a realizar un tratamiento mecánico a la materia prima, para obtener los residuos de café molido, seguidamente se realizó un pre tratamiento térmico, después la materia prima se sometió a una hidrolisis acida con ácido sulfúrico, luego la solución obtenida se filtró para eliminar la mayor cantidad de residuos, para el proceso de fermentación se usó la levadura Saccharomyces ceresviceae, y finalmente se procedió a realizar una destilación simple para la obtención de bioetanol. Con la obtencion de los datos experimentales como pH, temperatura y relación levadura/sustrato, y el rendimeinto de bioetanol, se realizó el modelamiento multilineal en software MS Excel y Polymath 6.0, al realizar el análisis estadístico se obtuvo un coeficiente de determinación 0,9167 y varianza de 7,88E-06. Finalmente se concluyó que el mejor modelo matemático es R_bioetanol = 0.1124059 - 0.0019857*Temperatura + 0.0029148*pH + 0.0042658*Lev/Sust, para obetner el mejor rendimiento de bioetanol, Abstract The present work is an applied research, carried out to obtain the modeling and simulation for obtaining lignocellulosic bioethanol, through the use of coffee waste, coming from the Palestinian Farm - Jaén, located in Cajamarca. Because coffee waste contains harmful components such as caffeine, alkaloids, tannins and polyphenols, it can cause negative impacts on water sources and crops if proper treatment is not given. To determine the efficiency of the bioethanol obtained, first a study was carried out using background information on the physical-chemical characterization of the lignin, cellulose and hemicellulose levels of coffee waste. Then, a mechanical treatment was carried out on the raw material to obtain the ground coffee residues, followed by a thermal pre-treatment, then the raw material was subjected to acid hydrolysis with sulfuric acid, then the solution obtained was filtered to To eliminate the greatest amount of waste, the yeast Saccharomyces ceresviceae was used for the fermentation process, and finally a simple distillation was carried out to obtain bioethanol. With the obtaining of experimental data such as pH, temperature and yeast/substrate ratio, and the bioethanol yield, multilinear modeling was carried out in MS Excel and Polymath 6.0 software. When performing the statistical analysis, a determination coefficient of 0.9167 was obtained. and variance of 7.88E-06. Finally, it was concluded that the best mathematical model is R_bioethanol = 0.1124059 - 0.0019857*Temperature + 0.0029148*pH + 0.0042658*Lev/Sust, to obtain the best bioethanol yieldItem Influencia del Ph y tiempo de exposición en microondas en el grado de gelificación de pectina obtenida de cáscara de manzana (Granny Smith)(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Antón Díaz, Sergio Fernando; Quispe Carbajal, Anthony; Wong López, Ernesto SegundoEl presente estudio tuvo como propósito determinar la influencia del pH y tiempo de exposición en microondas en el grado de gelificación de pectina obtenida de cáscara de manzana (Granny Smith) del mercado central, de la ciudad de Trujillo, región La Libertad. El tipo de investigación de acuerdo a su fin fue experimental. Se estableció un diseño experimental bifactorial teniendo dos variables independientes: pH (0.5-1.1-1.3- 1.7-2.5) y tiempo de exposición en microondas (2-5-10-15-20) en minutos; con tres repeticiones haciendo un total de 75 experimentos, los cuales se realizaron de manera aleatoria. Se mantuvieron como variables fijas la carga de la cáscara de manzana (8 g), temperatura de microondas (90 °C) y la temperatura de ambiente de trabajo (25 ± 2°C). Las operaciones empleadas fueron: toma de muestra, escaldado, secado, molienda, extracción asistida por microondas, precipitado y secado. El mejor pH fue de 1.1 y el mejor tiempo, fue de 10 min. El mejor rendimiento de extracción fue de 25.40%. La misma concluye que, el pH y tiempo de exposición presentaron influencia sobre la exposición en microondas, en el grado de gelificación de pectina obtenida de la cáscara de manzana (Granny Smith). ABSTRACT The purpose of this research work was to determine the influence of pH and microwave exposure time on the degree of gelation of pectin obtained from apple peel (granny Smith) from the central market, in the city of Trujillo, La Libertad region. The type of research according to its purpose was experimental. A bifactor experimental design was established with two independent variables: pH (0.5-1.1-1.3-1.7-2.5) and microwave exposure time (2-5-10-15-20) in minutes; with three repetitions making a total of 75 experiments, which were carried out randomly. The apple peel load (8 g), microwave temperature (90 °C) and the working environment temperature (25 ± 2 °C) were kept as fixed variables. The operations used were: sampling, blanching, drying, grinding, microwave-assisted extraction, precipitating and drying. The best pH was 1.1 and the best time was 10 min. The best extraction yield was 25.40%. The same concludes that the pH and exposure time had an influence on microwave exposure, on the degree of gelation of pectin obtained from apple peel (Granny Smith).Item Evaluación y diagnóstico físico-químico para el cumplimiento de los estándares de calidad de agua en la PTAR Laredo 2023(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Torres García, Carlos Teófilo Abraham; Valle Burgos, Carlos Antonio; Haro Aro, Elías FernandoEn el presente trabajo de investigación se abordó la problemática que tiene la PTAR de Laredo, en cuanto a sus aguas residuales tratadas, para ello se abordaron tres objetivos específicos. Diagnosticar y evaluar la PTAR Laredo, realizar un análisis exhaustivo de los parámetros físicoquímicos presentes en el agua tratada en la PTAR Laredo y por último evaluar la eficiencia de la planta de tratamiento de aguas residuales Laredo. Para el primer objetivo se tuvo que recurrir a materiales bibliográficos, manual de fabricación de una PTAR, fotografías reales de la planta entre otros documentos para poder diagnosticar y evaluar a la PTAR. Se trata de una Planta con un área de 5500 m2 Se puede diagnosticar que hoy en día la PTAR es una planta moderna, responde al objetivo de impulsar el crecimiento de Laredo, pero de una manera ordenada y planificada. Gracias a esta iniciativa y otras acciones de proyección social que vienen desarrollando en los rubros de educación, mejoramiento de vivienda, salud y economía familiar, buscan impulsar en el desarrollo del distrito y generar alianzas que permitan mejorar la calidad de vida los habitantes. En cuanto al segundo objetivo se tuvo que tener como referencia los LMP, además de los ECA en los puntos de entrada y salida, para ello se tomaron 7 muestras en diferentes fechas desde el punto PEL-1(punto de entrada) y 7 muestras en el punto PSL-2 (punto de salida), con la finalidad de tener mayor confiabilidad de los análisis físico químicos y microbiológicos. Del análisis de los datos se puede concluir que el pH del agua residual que ingresa a la PTAR, varía entre 7.40 y 8.50 unidades, medio ideal para realizar un buen tratamiento, también se observa que las concentraciones de DBO en el punto PEL-1, varía entre 355.60 mg/L y 740.20 mg/L, lo que supera lo establecido según manual de funcionamiento (320 mg/L). Finalmente, en el tercer objetivo, al evaluar los porcentajes de remoción de la PTAR Laredo desde el ingreso hasta la salida del agua residual tratada, se calculó una eficiencia de remoción de DBO que varía entre 90.05% hasta un 97.76%., para la remoción del parámetro DQO, varía entre 87.58% y 95.82%. ABSTRACT In this research work, the problem that the Laredo WWTP has, in terms of its treated wastewater, was addressed; for this, three specific objectives were addressed. Diagnose and evaluate the Laredo WWTP, carry out an exhaustive analysis of the physical-chemical parameters present in the water treated at the Laredo WWTP and finally evaluate the efficiency of the Laredo wastewater treatment plant. For the first objective, bibliographic materials, a WWTP manufacturing manual, real photographs of the plant among other documents had to be used to diagnose and evaluate the WWTP. It is a Plant with an area of 5500 m2. It can be diagnosed that today the WWTP is a modern plant, it responds to the objective of promoting the growth of Laredo, but in an orderly and planned manner. Thanks to this initiative and other social projection actions that they have been developing in the areas of education, housing improvement, health and family economy, they seek to promote the development of the district and generate alliances that allow the inhabitants' quality of life to improve. Regarding the second objective, the LMP had to be taken as a reference, in addition to the ECA at the entry and exit points, for these 7 samples were taken on different dates from the PEL-1 point (entry point) and 7 samples at the PSL-2 point (exit point), in order to have greater reliability of the physical, chemical and microbiological analyses. From the analysis of the data it can be concluded that the pH of the wastewater that enters the WWTP varies between 7.40 and 8.50 units, an ideal medium to carry out a good treatment. It is also observed that the BOD concentrations at the PEL1 point, varies between 355.60 mg/L and 740.20 mg/L, which exceeds what is established according to the operating manual (320 mg/L). Finally, in the third objective, when evaluating the removal percentages of the Laredo WWTP from the inlet to the outlet of the treated wastewater, a BOD removal efficiency was calculated that varies between 90.05% and 97.76%., for the removal of the COD parameter, varies between 87.58% and 95.82%Item Efecto del tiempo y temperatura de escaldado, sobre el rendimiento en la producción de alcachofa (Cynara scolymus L.) en conserva(Efecto del tiempo y temperatura de escaldado, sobre el rendimiento en la producción de alcachofa (Cynara scolymus L.) en conserva, 2024) Mego Gallardo, Carlos Wilfredo; Saldaña Saavedra, Segundo JuanEl presente trabajo de investigación denominado Efecto del tiempo y temperatura de escaldado, sobre el rendimiento en la producción de alcachofa (cynara scolymus l.) en conserva, busco encontrar efectos de la combinación tiempo y temperatura del escaldado en el rendimiento de la producción de la alcachofa (Cynara scolymus L.) en conserva. Este trabajo iniciamos clasificando la materia prima conocido como calibrado, consistió evaluar los diámetros de alcachofas de la variedad Imperial Star, trabajando en el escaldado con alcachofas de diámetro (60 mm) e índice de madurez (estado fresco no fibroso, compacta) que son parámetros importantes para el desarrollo de nuestra investigación. Como segunda etapa se procedió al escaldado en un equipo de 2,000 L de capacidad con un tratamiento por inmersión de agua, el cual se dio a diferentes condiciones de tiempo: 14.5, 15, 15.5 y 16 minutos y temperaturas de 95, 96 y 97 ºC respectivamente haciendo 12 combinaciones; utilizando 800 kilogramos de materia prima por hora que es la velocidad del equipo utilizado. Posteriormente se obtuvo 12 drenados donde se realizó la recolección de datos para poder evaluar el rendimiento en la producción de alcachofa, determinando los niveles de recuperación mediante balances de materia. Finalmente, mediante el análisis estadístico de ANOVA, obtuvimos que el tratamiento con mayor rendimiento fue el que trabajamos a un tiempo de 15.5 min y una temperatura de escaldado de 96 ºC, donde encontramos un mayor rendimiento de 41.1% con 38.1% de entero, así como también presentan mayor recuperación respecto a las demás muestras ABSTRACT The present research work called EFFECT OF BLENDING TIME AND TEMPERATURE ON THE YIELD IN THE PRODUCTION OF CANNED ARTICHOKE (Cynara scolymus L.), seeks to find the effects of the combination of blanching time and temperature on the yield of the production of canned artichoke (Cynara scolymus L.). This work began with the selection of the raw material known as calibration, which consisted of evaluating the diameters of the artichokes of the Imperial Star variety, working on liming with artichokes with a diameter (60 mm) and maturity index (non-fibrous fresh state, compact structure) which are important parameters for the development of our research. As a second stage, blanching was carried out in a 2,000 L capacity equipment with a water immersion treatment, which was given at different time conditions: 14.5, 15, 15.5 and 16 minutes and temperatures of 95, 96 and 97 ºC. respectively making 12 combinations; using 800 kilograms of raw material per hour, which is the speed of the equipment used. Subsequently, 12 drains were obtained where data collection was carried out to evaluate the performance in artichoke production, determining recovery levels through material balances. Finally, through the statistical analysis of ANOVA, we obtained that the treatment with the highest yield was the one that we worked at a time of 15.5 min and a blanching temperature of 96 ºC, where we found a greater yield of 41.1% with 38.1% of whole, as well as show greater recovery compared to the other samplesItem Mejoramiento del sistema de relaves de la planta procesadora el mirador para la oxidacion de cianuro mediante bisulfito de sodio(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2024) Alcántara Saldaña, Károl Denís; Cceccaño López, Joselin Rosa; Saldaña Saavedra, Segundo JuanEl objetivo principal de este trabajo es: mejorar el sistema de relaves mediante el diseño de un sistema de oxidación de cianuro presente en relaves de la planta procesadora “El Mirador” mediante bisulfito de sodio. Se caracterizó el efluente cianurado y se obtuvieron los siguientes resultados: cianuro libre: 500 mg/L, pH= 10,40 y densidad: 1000,81 kg/m3 . Los equipos se diseñaron en base a una descarga de 280 m3 /día. Las etapas principales que describe el sistema de tratamiento fueron: estabilización de pH, oxidación-precipitación y sedimentación. Por lo tanto, el sistema de tratamiento quedó conformado por: dos tanques agitados para la preparación de solución de cal al 15% de 2,65 m de diámetro, 2,70 m de altura total y 15,95 m3 de capacidad de diseño; dos tanques agitados para la preparación de solución de bisulfito de sodio al 30% de 2,35 m de diámetro, 2,35 m de altura total y 10,86 m3 de capacidad de diseño; dos tanques de oxidación-precipitación para la destrucción de cianuro de 4,68 m de diámetro, 4,90 m de altura total y 68,7 m3 de capacidad. Un sedimentador rectangular de 61,86m2 de área superficial, 3,64 m de ancho, 7,99 de largo total, 1,50 m de profundidad y un caudal de 11,94 m3 /h. Con respecto al balance de materia, para una descarga relave cianurado de 280 m3 /día equivalente a 280 226,80 kg/día, se necesitó 2 800 kg/día una solución de bisulfito de sodio al 30% más 3 733,33 kg/día de lechada de cal al 15%. Con ello, después de la etapa de oxidación-precipitación se logró 286 650,01 kg/día de efluente detoxificado más 110,12 kg/día de lodo seco. Luego, en la etapa de sedimentación, se logró recuperar 286 484,83 kg/día de efluente clarificado y 275,30 kg/día de lodo. Finalmente, se necesitó 272 945,23 kg/día de aire en el proceso de detoxificación. Con respecto al consumo de energía, se necesitó 580 HP de energía para la operación de cada parte del sistema de tratamiento que forma parte del sistema de tratamiento. Se determinó el costo total de inversión para el diseño de las unidades topológicas de tratamiento de soluciones de relave, cuyo valor fue de S/. 665 245, 18 soles. Asimismo, se obtuvo un VAN de S/. 7809,00 y una TIR del 10%. Por otro lado, se obtuvo un B/C del 1,003. ABSTRACT The main objective of this work is: to improve the tailings system through the design of a cyanide oxidation system present in tailings from the “El Mirador” processing plant using sodium bisulfite. The cyanide effluent was characterized and the following results were obtained: free cyanide: 500 mg/L, pH = 10.40 and density: 1000.81 kg/m3. The equipment was designed based on a discharge of 280 m3/day. The main stages described by the treatment system were: pH stabilization, oxidation-precipitation and sedimentation. Therefore, the treatment system was made up of: two agitated tanks for the preparation of 15% lime solution with a diameter of 2.65 m, a total height of 2.70 m and a design capacity of 15.95 m3; two agitated tanks for the preparation of 30% sodium bisulfite solution with a diameter of 2.35 m, a total height of 2.35 m and a design capacity of 10.86 m3; two oxidation-precipitation tanks for the destruction of cyanide with a diameter of 4.68 m, a total height of 4.90 m and a capacity of 68.7 m3. A rectangular settler with a surface area of 61.86 m2, 3.64 m wide, 7.99 m total length, 1.50 m deep and a flow rate of 11.94 m3/h. With respect to the material balance, for a cyanide tailing discharge of 280 m3/day equivalent to 280,226.80 kg/day, 2,800 kg/day of a 30% sodium bisulfite solution plus 3,733.33 kg/day were needed. day of 15% whitewash. With this, after the oxidation-precipitation stage, 286,650.01 kg/day of detoxified effluent plus 110.12 kg/day of dry sludge were achieved. Then, in the sedimentation stage, 286,484.83 kg/day of clarified effluent and 275.30 kg/day of sludge were recovered. Finally, 272,945.23 kg/day of air was needed in the detoxification process. With respect to energy consumption, 580 HP of energy was needed for the operation of each part of the treatment system that is part of the treatment system. The total investment cost for the design of the topological tailings solution treatment units was determined, the value of which was S/. 665 245, 18 soles. Likewise, an NPV of S/. 7809.00 and an IRR of 10%. On the other hand, a B/C of 1.003 was obtained.Item Influencia de dosificación de peróxido de hidrógeno y tiempo de exposición a radiación UV en la remoción de DQO de aguas residuales de una industria pesquera(Universidad Nacional de Trujillo. Fondo Editorial, 2022) Gutierrez Flores, Abel; Morales Broncales, Keila Stefanie; Guerrero Escobedo, Adolfo EnriqueEl presente trabajo tiene como objetivo aplicar un sistema de oxidación avanzada como método de tratamiento para disminuir la concentración de DQO de los efluentes residuales de una planta procesadora de harina de pescado. Basándose en la utilización de los Procesos de Oxidación Avanzada, (POA) UV/H2O2, como alternativa para el tratamiento a nivel de laboratorio del agua residual generada por la industria pesquera, cuya generación de radicales, hidroxilos (OH•), promueve la producción de cambios profundos en la estructura química (degradación de los compuestos orgánicos persistentes), convirtiéndolos en compuestos más simples pudiendo llegar a la mineralización si el proceso se prolonga lo suficiente. Para nuestro objetivo, se utilizaron muestras de la pesquera Hayduk, ubicada Av Santa Marina 628 Coishco, Santa, Áncash y se aplicó un diseño experimental donde se utilizan las variables de estudio: tiempo de exposición UV y concentración H2O2. El sistema de tratamiento estuvo comprendido por un proceso de Oxidación avanzada (radiación UVC de 254 nm), utilizando tres litros de muestra. Para el proceso fotoquímico se utilizaron tres diluciones de peróxido de hidrógeno (10%, 15% y al 20% volumen) tomando muestras de 50 ml en intervalos de tiempo de 10, 15 y 20 min, para la determinación de DQO. Los resultados muestran, que el rango evaluado de dosificación de peróxido de hidrógeno, la mejor dosis es al 50% volumen con un porcentaje de remoción máximo de demanda química de oxígeno DQO del 60,12%. Concluyendo que los límites de evaluación, a mayor tiempo de exposición a la radiación ultravioleta, se obtiene mayor porcentaje de remoción. El mejor tiempo fue de 20 minutos para un porcentaje de remoción máximo de demanda química de oxígeno DQO del 60,12%. ABSTRACT The present work aims to apply an advanced oxidation system as a treatment method to reduce the COD concentration of the residual effluents from a fishmeal processing plant. Based on the use of Advanced Oxidation Processes, (POA) UV / H2O2, as an alternative for the laboratory treatment of wastewater generated by the fishing industry, whose generation of radicals, hydroxyl (OH •), promotes the production of profound changes in the chemical structure (degradation of persistent organic compounds), turning them into simpler compounds, which can lead to mineralization if the process lasts long enough. For our objective, samples from the Hayduk fishery, located Av Santa Marina 628 Coishco, Santa, Áncash; were used and an experimental design was applied where the study variables were used: UV exposure time and H2O2 concentration. The treatment system was comprised by an advanced oxidation process (UV-C radiation of 254 nm), using three liters of sample. For the photochemical process, three dilutions of hydrogen peroxide (10%, 15% and 20% volume) were used, taking samples of 50 ml at time intervals of 10, 15 and 20 min, for the determination of COD. The results show that the hydrogen peroxide dosage range evaluated, the best dosage is at 50% volume with a maximum removal percentage of COD chemical oxygen demand of 60.12%. Concluding that the evaluation limits, the longer the exposure time to ultraviolet radiation, the higher the removal percentage is obtained. The best time was 20 minutes for a maximum COD chemical oxygen demand removal percentage of 60.12%.