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dc.contributor.advisorBasauri Estéves, Rosa Leonor
dc.contributor.authorDe La Cruz Vilca, Jorge Luis
dc.date.accessioned2019-05-24T18:33:41Z
dc.date.available2019-05-24T18:33:41Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/12599
dc.descriptionABSTRAC This experimental research aimed to determine and compare the in vitro erosive effect on the dental enamel of Coca Cola, Inca Kola and Sprite. Sixty teeth specimens were divided into four groups of which three (Coca Cola, Inca Kola and Sprite) were exposed for five minutes to the action of carbonated beverages, followed by three minutes of immersion in isotonic solution. This was repeated 3 times for 21 minutes for 30 days. The negative control group was immersed in isotonic solution in the same manner. The erosive effect was evaluated by the Vickers microhardness method, comparing the microhardness of the enamel before and after being subjected to the action of the beverages. A significant difference (p <0.05) was found between the initial and final microhardness values of the specimens belonging to the carbonated beverages. In addition to applying the ANOVA test and the t student for comparison of independent samples, it was found that the Coca Cola beverage presented greater erosive effect, followed by the Sprite while the Inca Kola had the lowest erosive effect.es_PE
dc.description.abstractRESUMEN La presente investigación de tipo experimental buscó determinar y comparar el efecto erosivo in vitro sobre el esmalte dentario de la Coca Cola, Inca Kola y Sprite. Se utilizaron 60 especímenes dentarios divididos en cuatro grupos de los cuales tres (Coca Cola, Inca Kola y Sprite) fueron expuestos durante cinco minutos a la acción de las bebidas carbonatadas, seguido por tres minutos de inmersión en solución isotónica. Esto se repitió 3 veces durante 21 minutos por 30 días. El grupo control negativo fue inmerso en solución isotónica de la misma manera. El efecto erosivo se evaluó mediante el método de microdureza Vickers, comparando la microdureza del esmalte antes y después de ser sometidos a la acción de las bebidas. Al aplicar la prueba t de Student se encontró diferencia significativa (p<0,05) entre los valores de microdureza inicial y final de los especímenes pertenecientes a las bebidas carbonatadas. Además al aplicar la prueba ANOVA y la t student para comparación de muestras independientes se encontró que la bebida Coca Cola presentó mayor efecto erosivo, seguido de la Sprite mientras que la Inca Kola presentó el menor efecto erosivo.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/es_PE
dc.sourceUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.sourceRepositorio institucional - UNITRUes_PE
dc.subjectErosión dentales_PE
dc.subjectBebidas carbonatadases_PE
dc.subjectMicrodurezaes_PE
dc.titleEfecto erosivo in vitro de tres bebidas carbonatadas sobre el esmalte dentarioes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesises_PE
thesis.degree.levelMaestríaes_PE
thesis.degree.nameMaestro en Estomatologíaes_PE
thesis.degree.disciplineMaestría en Estomatologíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de Trujillo.Escuela de Posgradoes_PE


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