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dc.contributor.advisorVegas Niño, Rodolfo Moisés
dc.contributor.authorValverde Flores, Lourdes
dc.date.accessioned2020-01-23T16:27:10Z
dc.date.available2020-01-23T16:27:10Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/15668
dc.descriptionThe objective of this research was to evaluate the effect of the temperature (30 – 60 °C) and concentration of panela (30 – 60 % w/w) on the diffusivity coefficient of water and solids in the ultrasound-assisted (40 kHz) kinkan (Fortunella japonica) osmodehydration, establishing a 2k + 2 (k) + factorial statistical design. 3 central points, subjecting the samples to ultrasound treatments and a control. The results showed a maximum water loss of 44.9 and 25.22% in the treatments with ultrasound and without movement (control) respectively while the maximum gain of solids for the same treatments was 16.14 and 9.19% respectively. In terms of effective diffusivity, effective diffusivity coefficients for water and solids were obtained, respectively, between 3.26 – 5.88 x 10-10 m2/s and between 2.28 – 3.94 x 10-10 m2/s in the ultrasound treatment and between 1.77 – 3.03 x 10-10 m2/s and between 1.00 – 2.08 x 10-10 m2/s for the control treatment. The analysis of variance indicated that there is significant influence (p> 0.05) by the independent variables (temperature and concentration of panela) analyzed, both linearly and quadratically and interactively, on the average diffusivity coefficient for water and solids both in the ultrasound and control treatment. In the control treatment, the best osmodehydration conditions were obtained at a panela concentration between 44 – 52% w/w temperature between 52 – 58 °C and for the treatment with ultrasound (40 kHz), the optimal conditions were between 52 – 56 % p/p of panela and the temperature between 48 – 53 °C.es_PE
dc.description.abstractLa presente investigación tuvo como objetivo evaluar el efecto de la temperatura (30 – 60 °C) y concentración de panela (30 – 60 % p/p) sobre el coeficiente de difusividad del agua y sólidos en la osmodeshidratación de kinkan (Fortunella japonica) asistido por ultrasonido (40 kHz), estableciéndose un diseño estadístico factorial 2k + 2(k) + 3 puntos centrales, sometiendo las muestras a tratamientos con ultrasonido y un testigo. Los resultados mostraron una máxima pérdida de agua de 44.9 y 25.22% en los tratamientos con ultrasonido y sin movimiento (testigo) respectivamente mientras que la máxima ganancia de sólidos para los mismos tratamientos fue de 16.14 y 9.19 % respectivamente. En cuanto a la difusividad efectiva, se obtuvo coeficientes de difusividad efectiva para el agua y sólidos respectivamente entre 3.26 – 5.88 x 10-10 m2/s y entre 2.28 – 3.94 x 10-10 m2/s en el tratamiento con ultrasonido y entre 1.77 – 3.03 x 10-10 m2/s y entre 1.00 – 2.08 x 10-10 m2/s para el tratamiento testigo. El análisis de varianza indicó que existe influencia significativa (p > 0.05) por parte de las variables independientes (temperatura y concentración de panela) analizadas, tanto de forma lineal como cuadrática e interaccionada, sobre el coeficiente de difusividad promedio para el agua y sólidos tanto en el tratamiento con ultrasonido y testigo. En el tratamiento testigo las mejores condiciones de osmodeshidratación se obtuvo a una concentración de panela entre 44 – 52 % p/p y temperatura entre 52 – 58 °C y para el tratamiento con ultrasonido (40 kHz), las condiciones óptimas estuvieron entre 52 – 56 % p/p de panela y la temperatura entre 48 – 53 °C.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.relation.ispartofseriesTAGI;785
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/es_PE
dc.sourceUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.sourceRepositorio institucional - UNITRUes_PE
dc.subjectDeshidratación osmóticaes_PE
dc.subjectcoeficiente de difusividades_PE
dc.subjectultrasonidoes_PE
dc.subjectpanelaes_PE
dc.subjectkinkan.es_PE
dc.titleEfecto de la temperatura y concentración de panela en la cinética de osmodeshidratación de kinkan (Fortunella japónica) asistido por ultrasonidoes_PE
dc.title.alternativeEffect of temperature and concentration of panela on the kinkan osmodehydration kinetics (Fortunella japónica) ultrasound-assistedes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.levelBachilleres_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agroindustriales_PE
thesis.degree.disciplineAgroindustriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de Trujillo. Facultad de Ciencias Agropecuariases_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.publisher.countryPE
renati.advisor.dni18213189
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5643-1350
renati.author.dni48010477
renati.typehttp://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/nivel#tituloProfesional
renati.discipline811146
renati.jurorNinaquispe Zare, Viviano Paulino
renati.jurorAscón Dionicio, Gregorio Mayer
renati.jurorVegas Niño, Rodolfo Moisés
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.02


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