Silva Villanueva, José LuisQuispe Sánchez, Joan Pierre2016-10-172016-10-172015https://hdl.handle.net/20.500.14414/3592The objective of this paper is to demonstrate the physical, chemical characteristics present in the essential oil of Muña (Minthostachys setosa), from the province of Yauyos, Department of Lima, as well as establishing the antibacterial effect and minimum inhibitory concentration at which, the above mentioned essential oil is active against pathogens of medical and nutritional importance. characterize physically and chemically essential oil of Muña (Minthostachys setosa), as well as establishing minimum inhibitory concentrations at which the essential oil is active against bacteria of medical and food importance. The essential oil of the leaves of Minthostachys Setosa (Muña) has been extracted by hydrodistillation method. This was subjected to physical-chemical analysis such as Refractive Number, Solubility in Ethanol, Ester Number, Acid Number, etc. And, by planting Zig-Zag method, the antibacterial effect and MIC was determined for: Enterococcus faecalis, aureuginosa Pseudomonas, Escherichia coli, Streptococcus mutans and Staphylococcal aureus. Determining that the essential oil of Muña can be extracted industrial scale to be used as a natural antioxidant in food processing, besides having antibacterial properties against Enterococcus faecalis, Staphylococcal aureus, Escherichia coli and Streptococcus mutans, since its growth was inhibited by the essential oil.El objetivo del presente trabajo es determinar las características físicas, químicas que se presentan en el aceite esencial de la Muña (Minthostachys setosa), proveniente de la provincia de Yauyos, departamento de Lima. Así como también establecer el efecto antibacteriano y la concentración mínima inhibitoria en la que, el mencionado aceite esencial, es activo frente a agentes entero patógeno de importancia médica y alimentaria. El aceite esencial de las hojas de Minthostachys setosa (Muña) se obtuvo por el método de destilación por arrastre de vapor de agua. Éste fue sometido a análisis físico-químicos tales como: Índice de Refracción, Solubilidad en Etanol, Índice de Éster, Índice de Acidez, etc. Y, mediante el método de siembra en estría o Zig-Zag, se determinó el efecto antibacteriano y la CMI frente a las sepas de: Enterococos faecalis, Pseudomona aureuginosa, Escherichia coli, Streptococcus mutans y Staphylococos aureus. Determinándose que el aceite esencial de la Muña puede extraerse a escala industrial para ser utilizado como antioxidante natural en la elaboración de alimentos, además de tener propiedades antibacterianas frente a las sepas de Enterococos faecalis, Staphylococos aureus, Escherichia coli y Streptococcus mutans, ya que su crecimiento fue inhibido por el aceite esencial.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessAceite de MuñaCaracterización físico química del aceite esencial de la muña (mynthostachis setosa) y su estudio antibacteriano.info:eu-repo/semantics/bachelorThesis