Mantilla Rodríguez, Ana ElenaBlas Torres, Kamy JhancyCastro Gutiérrez, Ema Mayteé2017-02-012017-02-012017https://hdl.handle.net/20.500.14414/5845In the present research the effect of the crude extract of the fruit of Morinda citrifolia L. (noni) and Vitis vinífera L. (uva) on the serum levels of malondialdehyde in Rattus rattus var. norvegicus hyperglycemic. 21 male albino rats, 2 to 3 months old, whose weights ranged from 250 to 300g and were randomly distributed in 3 experimental groups; Control, problem 1 and problem 2. The control group was administered orally 2 mL of 0.9% NaCl, groups of problem 1 and 2 were given crude extract of Morinda citrifolia L. and Vitis vinífera L. at a dose of 155 mg/kg b.w. and 310 mg/kg b.w. Respectively, for a period of 21 days; hyperglycemia was induced with streptozotocin (45 mg/kg i.p.), at 48 hours the blood glucose levels were randomly measured. The cardiac puncture samples were then taken, which were used to determine the serum levels of malondialdehyde, according to the colorimetric method of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS). The crude extract of Morinda citrifolia L. and Vitis vinífera L. at a dose of 310 mg/kg b.w was shown to significantly reduce the serum levels of malondialdehyde in Rattus rattus var. norvegicus hyperglycemic (p = 0.044) and according to the Pearson correlation coefficient (P=0.474), there is a directly proportional relationship between blood glucose levels and serum levels of malondialdehydeEn la presente investigación se determinó el efecto del extracto crudo del fruto de Morinda citrifolia L. (noni) y Vitis vinífera L. (uva) sobre los niveles séricos de malondialdehído en Rattus rattus var. norvegicus hiperglicémicas. Se utilizaron 21 ratas albinas machos, de 2 a 3 meses de edad, cuyos pesos estuvieron comprendidos entre 250 a 300 g y distribuidos aleatoriamente en 3 grupos experimentales; control, problema 1 y problema 2. Al grupo control se le administró por vía oral 2 mL de NaCl 0.9%, a los grupos problema 1 y 2 se les administró extracto crudo de Morinda citrifolia L. y Vitis vinífera L. a dosis de 155 mg/kg pc. y 310 mg/kg pc. respectivamente, por un periodo de 21 días; se indujo hiperglicemia con estreptozotocina (45 mg/kg vía i.p), a las 48 horas se midió los niveles sanguíneos de glucosa aleatoriamente. Luego se procedió a la extracción de muestras sanguíneas por punción cardiaca, que sirvieron para la determinación de los niveles séricos de malondialdehído, según el método colorimétrico de sustancias reactivas al ácido tiobarbitúrico (TBARS). Se demostró que el extracto crudo de Morinda citrifolia L. y Vitis vinífera L. a dosis de 310 mg/kg p.c redujo significativamente los niveles séricos de malondialdehído en Rattus rattus var. norvegicus hiperglicémicas (p=0.044) y según el coeficiente de correlación de Pearson (P=0.474), existe una relación directamente proporcional entre los niveles sanguíneos de glucosa y los niveles séricos de malondialdehídospainfo:eu-repo/semantics/openAccessVitis vinífera l, Morinda citrifolia l, Malondialdehído, HiperglicemiaEfecto del extracto crudo del fruto de morinda citrifolia l. (noni) y vitis vinífera l. (uva) sobre los niveles séricos de malondialdehído en rattus rattus var. norvegicus hiperglicémicas”info:eu-repo/semantics/bachelorThesis