Agreda Ulloa, María ValentinaFarfán Portocarrero de Requena, María Maricielo8/1/2023 18/1/2023 12022-07-01https://hdl.handle.net/20.500.14414/18530Mortality in adult intensive care units varies between 10% - 30%, depending on age, comorbidities and severity of the disease admitted to it. Malnutrition is associated with increased morbidity and mortality, prolonged hospital stay, longer days of mechanical ventilation, however, there are also tools or scores for determining nutritional risk in critically ill patients, the NUTRIC SCORE result is currently considered as a mortality factor regardless of the initial caloric and protein status at ICU admission, a high result was associated with mortality at 28 days in patients with ICU admission conditions, so the NUTRIC SCORE would predict malnutrition in critically ill hospitalized patients and mortality, will allow us to determine what effect exists between these and mortality at 28 days of hospital stay. Objectives: To determine the relationship between high and low nutritional risk determined by the NUTRIC SCORE and mortality at 28 days in patients admitted to the intensive care unit of the Trujillo Regional Teaching Hospital. Materials and methods: Observational, retrospective, cross-sectional, analytical study. The study has a retrospective cohort design. In the first place, the exposure will be determined by determining the high nutritional risk (from 5 to 9 points according to the NUTRIC) or low (between 0 to 4 points according to the NUTRIC), to then establish its mortality or not at 28 days.La mortalidad en las unidades de cuidados intensivos de adultos varía entre el 10% - 30%, dependiendo de la edad, de sus comorbilidades y gravedad de la enfermedad de admisión a esta. La desnutrición se asocia al incremento en la morbimortalidad, estancia hospitalaria prolongada, mayores días de ventilación mecánica, sin embargo, también existen herramientas o scores para la determinación del riesgo nutricional en el paciente crítico, el resultado de NUTRIC SCORE, es considerado actualmente como un factor de mortalidad independientemente del estado calórico y proteico inicial a la admisión a UCI, el resultado alto se asoció a mortalidad a los 28 días en pacientes con condiciones de ingreso a UCI, por lo que el NUTRIC SCORE predeciría malnutrición en los pacientes hospitalizados críticos y mortalidad, nos permitirá determinar qué efecto existe entre estos y la mortalidad a los 28 días de estancia hospitalaria. Objetivos: Determinar la relación del riesgo nutricional alto y bajo determinados por el NUTRIC SCORE y la mortalidad a los 28 días en pacientes admitidos a la unidad de cuidados intensivos del Hospital Regional docente de Trujillo. Materiales y métodos: Estudio observacional, retrospectivo, transversal, analítico. El estudio tiene un diseño de cohorte retrospectivo. En primer lugar, se determinará la exposición mediante la determinación del riesgo nutricional alto (de 5 a 9 puntos según el NUTRIC) o bajo (entre 0 a 4 puntos según el NUTRIC), para luego establecer su mortalidad o no a los 28 días.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessNutric scoreMorbimortalidadEstado nutricionalRiesgo nutricional determinado por el Nutric Score y mortalidad a los 28 días en pacientes de UCIinfo:eu-repo/semantics/monograph