Jara Aguilar, Demetrio RafaelCunya Marchan, Stefhany AnthuanetFlores Zavaleta, Gianella Lizbeth2023-07-032023-07-032023https://hdl.handle.net/20.500.14414/18227The present research work aimed to determine the antioxidant effect of the extract and essential oil of Origanum vulgare L., on the autooxidation of Zea mays oil, exposed to environmental factors. The obtaining of the essential oil was carried out by the method of distillation by water vapor entrainment and to obtain the ethereal extract, we follow the steps of wetting, maceration and leaching. For the study were used 5 liters of Zea mays oil; of which 1 liter was subjected only to environmental exposure, 1 liter with ethereal extract of 0.27g, 1 liter with essential oil at 0.5 mL, 1 liter with ethereal extract of 0.54g and finally 1 liter with essential oil at 1mL. The technique used consisted of measuring the peroxide index every day in the mornings until the samples were exhausted. The results for Zea mays oil exposed to environmental factors remained stable until the tenth day according to the peroxide research method, and after 37 days according to the peroxide index and for samples containing extract and essential oil of Origanum vulgare L. remained stable until 29 days of the trial according to the peroxide research method and for the peroxide index, its duration was 46 days, 58 days, 53 days and 58 days, respectively. From the analysis of results it is concluded that the extract and essential oil of Origanum vulgare L., have antioxidant effect, on the oil of Zea mays, demonstrating statistically that the essential oil is better antioxidant than the ethereal extractEl presente trabajo de investigación tuvo como objetivo determinar el Efecto antioxidante del extracto y aceite esencial de Origanum vulgare L., sobre la autooxidación de aceite de Zea mays, expuesto a factores ambientales. La obtención del aceite esencial se realizó mediante el método de destilación por arrastre de vapor de agua y para obtener el extracto etéreo, seguimos los pasos de humectación, maceración y lixiviación. Para el estudio se utilizaron 5 litros de aceite de Zea mays; de los cuales 1 litro fueron sometidos solamente a exposición ambiental, 1 litro con extracto etéreo de 0.27g, 1 litro con aceite esencial a 0.5 mL, 1 litro con extracto etéreo de 0.54 g y por último 1 litro con aceite esencial a 1mL. La técnica empleada consistió en medir el índice de peróxidos cada día por las mañanas hasta agotar las muestras. Los resultados para el aceite de Zea mays expuesto a factores ambientales se mantuvo estable hasta el décimo día según el método de investigación de peróxidos, y pasado los 29 días según el índice de peróxidos y para las muestras que contenían extracto y aceite esencial de Origanum vulgare L. se mantuvieron estable hasta los 30 días del ensayo según del método de investigación de peróxidos y para el índice de peróxidos, su duración fue de 46 días, 58 días, 53 días y 58 días, respectivamente. Del análisis de resultados se concluye que el extracto y aceite esencial de Origanum vulgare L., tienen efecto antioxidante, sobre el aceite de Zea mays, demostrándose estadísticamente que el aceite esencial es mejor antioxidante que el extracto etéreospainfo:eu-repo/semantics/openAccessExtracto etéreoAceite esencialPeróxidosOriganum vulgare L.Zea maysEfecto antioxidante del extracto y aceite esencial de Origanum vulgare L., sobre la autooxidación de aceite de Zea mays, expuesto a factores ambientalesinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis