Sánchez Vera, Luis FernandoMuñoz Salazar, Erika Sughey6/14/20236/14/20232019https://hdl.handle.net/20.500.14414/18043The general objective of the research was to determine that associativity strategies improve the competitiveness of the asparagus production chain in the members of the Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque, 2018. The population was 68 members, their sample was 58 members, the design that corresponded to this research was the descriptive, transectional, correlational design. The following results were obtained: 48.28% of the partners indicate that the level of associativity strategies of the asparagus production chain in the members of the Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque is regular, 32.76% indicate that it is inefficient and 18.97% They indicated that it is efficient. Therefore, the level is regular. 46.55% of the partners indicate that the level is regular, 37.93 indicated that it is low and 15.52% indicated that it is high. Which indicates that the level is regular. It is concluded that the Pearson correlation coefficient is 0.263, and the degree of statistical significance is 0.046, which is less than 0.05, therefore, there is a positive and significant relationship between the associativity and competitiveness strategies in the production chain of asparagus in the members of the Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque.La investigación tuvo como objetivo general determinar que las estrategias de asociatividad mejoran la competitividad de la cadena productiva del espárrago en los socios de la Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque, 2018. La población fueron los 68 socios, su muestra fue de 58 socios, el diseño que correspondió a esta investigación fue el diseño descriptivo transeccional, correlacional. Se obtuvieron los siguientes resultados: El 48.28% de los socios indican que el nivel de las estrategias de asociatividad de la cadena productiva del espárrago en los socios de la Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque es regular, el 32.76% indican que es ineficiente y el 18.97% indicaron que es eficiente. Por lo tanto, el nivel es regular. El 46.55% de los socios indican que el nivel es regular, el 37.93 indicaron que es baja y el 15.52% indicaron que es alta. Lo cual nos indica que el nivel es regular. Se concluye que el coeficiente de correlación de Pearson es 0.263, y grado de significación estadística es de 0.046, lo cual es menor que 0,05, por lo tanto, existe relación positiva y significativa entre las estrategias de asociatividad y competitividad en la cadena productiva del espárrago en los socios de la Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessEstrategias de asociatividadCompetitividad de agricultoresEspárragoEstrategias de asociatividad para mejorar competitividad de cadena productiva del espárrago en socios de la Cooperativa Agraria Valle Jequetepeque, 2018info:eu-repo/semantics/bachelorThesis