Callacná Custodio, Miguel ÁngelCotrina Rojas, John Darwin4/9/2018 14/9/2018 12011https://hdl.handle.net/20.500.14414/10192This research was performed for the purpose of evaluating the effect of adding organic and inorganic phosphorus in diets of commercial laying hens Hy Line Brown on productive performance. We used 336 commerciallaying hens of the Hy Line Brown genetic line of 32 weeks of age, randomly distributed into 2 treatment groups (TO) control treatment whose diet was added inorganic phosphorus so urce at O. 625% and (Tl) experimental treatment whose diet was added an organic phosphorus source at 0.7483% in the diet. The design was completely randomized blocks with two treatments TO and Tl and four replicates of 42 birds per treatment. We assessed body weight, feed intake, percentage of production, feed conversion, egg weight, percentage of broken eggs and whites, mortality rate, as well as economic efficiency. The results show that the average weekly food consumption, egg weight and egg mass treatment was statistically superior to Tl TO (P <0.05). Production rates show no statistically significant differences between treatments (P> 0.05), but there are significant differences between weeks of age (P <0.01). With regard to feed conversion, signiflcant difference (p <0.05) compared with TO TO treatment. Tl treatment showed no statistically significant difference (P> 0.05) in body weight gain, percentage of broken eggs, egg whites and mortality compared to treatment TO. Economic efficiency was higher for Tl compared to TO, existing statistical difference (p <0.05). We conclude that the addition of organic and inorganic phosphorus in laying hens diets significantly improves feed intake, egg weight, egg mass, economic efficiency, and feed conversion, respectively.El presente trabajo de investigación fue realizado con la finalidad de evaluar el efecto de la adición de fósforo orgánico e inorgánico a dietas de gallinas de postura comercial Hy Line Brown sobre el rendimiento productivo. Se utilizaron 336 gallinas de postura comercial de la línea genética Hy Line Brown de 32 semanas de edad, distribuidas en forma aleatoria en 2 tratamientos: (To) tratamiento testigo en cuya dieta se adicionó una fuente fósforo inorgánico, en 0.625% y (T1) tratamiento experimental a cuya dieta se adicionó una fuente de fósforo orgánico, en 0.7483% en la dieta. Se utilizó el diseño en bloques completamente al azar, con dos tratamientos T0 y T 1 y cuatro repeticiones de 42 aves por tratamiento. Se evaluaron peso corporal; consumo de alimento; porcentaje de producción, conversión alimenticia; peso del huevo; porcentaje de huevos rotos y blancos, porcentaje de mortalidad; así como, la eficiencia económica. Los resultados obtenidos, muestran que el consumo promedio semanal de alimento, peso del huevo y masa del huevo del tratamiento T1 fue estadísticamente superior al To (P<0.05). Los porcentajes de producción no muestran diferencias estadísticas significativas entre tratamientos (P>0.05); sin embargo existen diferencias altamente significativas entre semanas de edad (P<O.Ol). Con respecto a la conversión alimenticia, se encontró diferencia significativa (p<0.05) del tratamiento To frente al To. El tratamiento T1 no mostró diferencia estadística significativa (P>0.05) en la ganancia de peso corporal, porcentaje de huevos rotos, huevos blancos y mortalidad con respecto al tratamiento T o. La eficiencia económica del tratamiento T 1 fue superior con respecto al T o, existiendo diferencia estadística (p<O.OS). Se concluye que la adición de fósforo orgánico e inorgánico en dietas de gallinas de postura mejora significativamente el consumo de alimento, peso del huevo, masa .del huevo; la eficiencia económica, y la conversión alimenticia respectivamente.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessRendimiento productivoFósforo orgánicoGallinas de posturaFósforo inorgánicoAdición de fósforo orgánico e inorgánico en dietas de gallinas de postura comercial y su efecto comparativo sobre el rendimiento productivoinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis