Vasquez Alfaro, Iván EugenioMartinez Medina, Manuel Wilfredo10/11/201910/11/20192019-10https://hdl.handle.net/20.500.14414/14597Through the idea of giving a scientific contribution to the improvement of the mechanical properties of adobes, and making use of the natural fibers available for construction in the Department of Liberty, the thesis is presented: “Influence of the type and percentage of natural fibers on compression and flexion in adobes for Liberty constructions ”, which has determined the type of natural fibers that improve the mechanical strength and the adequate amount to be used for the manufacture of adobes. 51 cubic specimens of 5cm x 5cm x 5cm were prepared for compression testing and 51 rectangular specimens of 4cm x 4cm x 16cm for flexural testing, in both cases with 4 types of natural fibers, cane bagasse, ichu, reed and straw rice; with proportions by weight of 0.25%, 0.50%, 0.75% and 1.00% and with a length of 5cm. Using soil, coarse sand and water as raw material, the specimens were shaped and cured for 3 weeks before the corresponding tests were carried out, making 3 replicas for each test to obtain more accurate results. The universal CONTROLS brand machine was used, which generated a force and displacement data. For the compression results, the highest values were from the standard test piece with 23.36 kg/cm2 and for the test specimens with fiber the highest result obtained was 1.00% cane bagasse with 20.70 kg/cm2 concluding that the fibers they do not increase the compressive strength on the contrary they decrease it and with the flexural results the best result was with 1.00% cane bagasse fiber with 15.77 kg/cm2 , followed by 1.00% rice straw with 10.17 kg/cm2 , 0.75% reed with 9.15 kg/cm2 , 1% ichu of 7.25 kg/cm2 and in the end the pattern with 8.02 kg/cm2 , concluding that natural fibers do positively influence an increase in flexural strength , except for the ichu fiber that decreases it. In conclusion, the best fiber to be used is that of cane bagasse at 1.00% by weight, since, although it is true that it decreases the compressive strength, it does so to a lesser extent with a decrease of 11% compared to the rest, but an increase in flexural strength is achieved with the same 97%.Mediante la idea de dar un aporte científico para la mejora de las propiedades mecánicas de los adobes, y haciendo uso de las fibras naturales disponibles para construcciones en el Departamento de la Libertad, se presenta la tesis: “Influencia del tipo y porcentaje de fibras naturales sobre la compresión y flexión en adobes para construcciones de la Libertad”, que ha determinado el tipo de fibras naturales que mejoran la resistencia mecánica y la cantidad adecuada a usarse para la fabricación de adobes. Se prepararon 51 probetas cúbicas de 5cm x 5cm x 5cm para ensayar a compresión y 51 probetas rectangulares de 4cm x 4cm x 16cm para ensayar a flexión, en ambos casos con 4 tipos de fibras naturales, bagazo de caña, ichu, junco y pajilla de arroz; con proporciones en peso de 0.25%, 0.50%, 0.75% y 1.00% y con una longitud de 5cm. Se conformaron probetas haciendo uso de tierra, arena gruesa y agua como materia prima y curaron durante 3 semanas antes de realizarse los ensayos correspondientes, , haciendo 3 réplicas por cada ensayo para obtener unos resultados más certeros. Se empleó la maquina universal marca CONTROLS, la cual generó una data de fuerza y desplazamiento. Para los resultados de compresión, los valores más altos fueron de la probeta patrón con 23.36 kg/cm2 y para las probetas con fibra el mayor resultado obtenido fue con bagazo de caña al 1.00% con 20.70 kg/cm2 llegando a la conclusión que las fibras no aumentan la resistencia a la compresión por el contrario la disminuyen y con los resultados de flexión el mejor resultado fue con fibra de bagazo de caña al 1.00% con 15.77 kg/cm2 , seguido de pajilla de arroz al 1.00% con 10.17 kg/cm2 , junco al 0.75% con 9.15 kg/cm2 , ichu al 1% de 7.25 kg/cm2 y al final la patrón con 8.02 kg/cm2 , concluyendo que las fibras naturales si influyen de manera positiva en un aumento de la resistencia a la flexión, a excepción de la fibra de ichu que la disminuye. En conclusión, la mejor fibra a usarse es la de bagazo de caña al 1.00% en peso, ya que, si bien es cierto que disminuye la resistencia a compresión, lo hace en menor medida con una disminución del 11% comparada con el resto, pero se logra un aumento de la resistencia a flexión con la misma del 97%.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessAdobes, Autoconstrucción, Compresión, Flexión, Fibras naturalesInfluencia del tipo y porcentaje de fibras naturales sobre la compresión y flexión en adobes para construcciones de La Libertadinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis