Robles Castillo, Heber MaxCarreño Farfán, Carmen RosaCórdova Rojas, Lizbeth Maribel2023-05-172023-05-172022https://hdl.handle.net/20.500.14414/17547Bacillus sp. and Pseudomonas sp. are capable of promoting plant growth and reducing the stress caused by salinity, therefore, the present study sought to determine the potential of Bacillus sp. and Pseudomonas sp. isolated from the rhizosphere of Opuntia quitensis "prickly pear" as growth promoters in Zea mays L. "corn" under saline stress. Bacillus sp. and Pseudomonas sp., to later determine their ACC deaminase activity and the ability to increase the germination rate of corn seeds, likewise, the ten bacterial cultures with the best results were quantified indoles, soluble phosphorus and solubilization index; subsequently, the effect of these on the growth of maize in non-saline and saline soil under greenhouse conditions was evaluated. It was found that, of 170 isolated bacteria, 100 correspond to the genus Bacillus sp. and 53 to the genus Pseudomonas sp. Furthermore, 10% of Bacillus sp. and 30,18% of Pseudomonas sp. demonstrated to have ACC deaminase activity, increased the germination rate of corn seeds by 42,30%. Both bacteria showed the ability to produce indoles and solubilize phosphates. Likewise, they increased growth in corn in non-saline and saline soils, reaching effectiveness rates for Bacillus sp. 11 of 73,3% (root length); Pseudomonas sp. 59 of 26,9% (weight of fresh aerial biomass) and 73,9% (root length), Pseudomonas sp. 61 of 57,5% (weight of dry aerial biomass) in saline soil; evidencing their potential as growth promoters in plants under salt stress.Bacillus sp. y Pseudomonas sp. son capaces de promover el crecimiento de las plantas y disminuir el estrés ocasionado por la salinidad, ante ello el presente estudio buscó determinar el potencial de Bacillus sp. y Pseudomonas sp. aisladas de la rizósfera de Opuntia quitensis “tuna” como promotoras de crecimiento en Zea mays L. “maíz” bajo estrés salino. Se aislaron e identificaron fenotípicamente Bacillus sp. y Pseudomonas sp., para posteriormente determinar su actividad ACC desaminasa y la capacidad para incrementar la tasa de germinación de semillas de maíz, así mismo, a los diez cultivos de bacterias con mejores resultados se les cuantifico indoles, fosforo soluble e índice de solubilización; posteriormente se evaluó el efecto de estas en el crecimiento de maíz en suelo no salino y salino en condiciones de invernadero. Se encontró que, de 170 bacterias aisladas, 100 corresponden al género Bacillus sp. y 53 al género Pseudomonas sp. Además, el 10% de Bacillus sp. y el 30,18% de Pseudomonas sp. demostraron tener actividad ACC desaminasa, incrementaron la tasa de germinación de las semillas de maíz en 42,30%. Ambas bacterias mostraron la capacidad de producir indoles y solubilizar fosfatos. Asimismo, incrementaron el crecimiento en maíz en suelos no salinos y salinos, alcanzó índices de efectividad para Bacillus sp. 11 de 73,3% (longitud de raíz); Pseudomonas sp. 59 de 26,9% (peso de biomasa aérea fresca) y 73,9% (longitud de raíz), Pseudomonas sp. 61 de 57,5% (peso de biomasa aérea seca) en suelo salino; evidenciándose su potencial como promotores del crecimiento en plantas bajo estrés salino.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessPatógenosBacillus spp. y Pseudomonas spp. aisladas de la rizósfera de Opuntia quitensis “tuna” como potenciales promotores de crecimiento en Zea mays L. bajo estrés salinoinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis