Sagástegui Lescano, DellyCastillo Rodríguez, Cintya MilagritosDelgado Burgos, Anamelva Yulisa2023-03-272023-03-2724-02-21https://hdl.handle.net/20.500.14414/16297The present research aimed to identify which are the Beliefs and Eating Habits in families with older adults from a cross-cultural perspective, qualitative-descriptive study, the main concepts that guided the present investigation were: Eating habits, beliefs, older adult. Ten adults over 60 years of age with chronic non-communicable diseases participated in the study, belonging to the Elderly Program of the Hospital Santa Isabel-El Porvenir, the data was obtained through an in-depth interview based on the question: ¿What are your beliefs and eating habits? In the data analysis, Orlandi's analysis was used. Likewise, ethical criteria and scientific rigor were used. The categories extracted from this study are: Domestic eating habits, which includes the subcategories: tendency to have or not a set schedule, eat alone or as a family, foods that are consumed every day. Beliefs based on food, with their respective subcategories: foods that cure illnesses, harmful food, infusions that relieve discomfortLa presente investigación tuvo como objetivo identificar cuáles son las Creencias y Hábitos alimenticios en familias con adultos mayores desde la perspectiva transcultural, estudio de tipo cualitativo- descriptivo, los conceptos principales que guiaron la presente investigación fueron: Hábitos alimentarios, creencias, adulto mayor. Participaron en el estudio diez adultos mayores de 60 años a más con enfermedades crónicas no transmisibles pertenecientes del programa del Adulto Mayor del Hospital Santa Isabel- El Porvenir, los datos se obtuvieron a través de la entrevista a profundidad teniendo como base a la pregunta: ¿Cuáles son sus creencias y hábitos alimenticios? En el análisis de los datos se trabajó con el análisis de Orlandi. Así mismo, se utilizó los criterios éticos y de rigor científico. Las categorías extraídas del presente trabajo son: Hábitos domésticos en la alimentación, que incluye en ella las subcategorías: tendencia a tener o no un horario establecido, comer solo o en familia, alimentos que consumen día a día. Creencias basadas en la alimentación, con sus respectivas subcategorías: alimentos que curan enfermedades, alimentos dañinos, infusiones que alivian malestares.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessHábitos AlimentariosCreencias alimentariasAdulto mayorCreencias y hábitos alimenticios en familias con adultos mayores desde la perspectiva transculturalinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis