Morachimo Borrego, Pablo JavierVaras Yesquén, José Emmanuel11/2/201911/2/20192019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14893The objective of this research was to determine the effect of anchovy protein isolate (API) on productive parameters, economic profitability and intestinal integrity. 400 male broilers were evaluated, distributed in a completely randomized design with four treatments: control diet (T1), diet with 1% API (T2), diet with 2% API (T3) and diet with 3% API (T4). These diets were supplied in the stater and grower stages, while in the finisher stage all the birds received the control diet. Samples were taken from two sections of the duodenum, one at 25% and another at 50% of five birds per treatment at 21 days of age in order to assess the length of intestinal villi and the crypt depth level. For the productive parameters such as weight gain, feed consumption, feed conversion rate and mortality percentage, no significant statistical differences were found (p> 0.05). Numerically T3 obtained the highest economic profitability. Highly significant statistical differences (p <0.01) were found in the length of intestinal villi and the crypt depth level (p <0.01), in T3 and T4 length of intestinal villi obtained the highest values in both sections compared to the other treatments. The crypt depth level in the 25% section, T1 obtains the lowest crypt depth level, differing from the other treatments. While in the 50% section they get the lowest depth T1, T3 and T4 differentiating themselves from T2. Finally, T3 obtains the highest length of intestinal villi and the lowest crypt depth level. It is concluded that APA has a positive effect on intestinal integrity, evidencing an improvement in the ratio of length of intestinal villi and the crypt depth level.El objetivo de esta investigación fue determinar el efecto del aislado proteico a base de anchoveta (APA) sobre los parámetros productivos, rentabilidad económica e integridad intestinal. Se evaluaron 400 pollos de engorde machos, distribuidos en un diseño completamente al azar con cuatro tratamientos: dieta control (T1), dieta con 1% de APA (T2), dieta con 2% de APA (T3) y dieta con 3% de APA (T4). Estas dietas fueron suministradas en las etapas de inicio y crecimiento, mientras que en la etapa de engorde todas las aves recibieron la dieta control. Se tomaron muestras de dos secciones del duodeno una al 25% y otra al 50% de cinco aves por tratamiento a los 21 días de edad con el fin de evaluar altura de vellosidad y profundidad de cripta. Para los parámetros productivos como ganancia de peso, consumo de alimento, índice de conversión alimenticia y porcentaje de mortalidad, no se encontraron diferencias estadísticas significativas (p > 0.05). Numéricamente T3 obtuvo la mayor rentabilidad económica. En altura de vellosidad y profundidad de cripta se encontraron diferencias estadísticas altamente significativas (p < 0.01), en altura de vellosidad T3 y T4 obtuvieron los mayores valores en ambas secciones en comparación con los otros tratamientos. La profundidad de cripta en la sección de 25%, T1 obtiene la menor profundidad de cripta, diferenciándose de los otros tratamientos. Mientras en la sección de 50% obtienen la menor profundidad T1, T3 y T4 diferenciándose de T2. Finalmente, T3 obtiene la mayor altura de vellosidad y menor profundidad de cripta. Se concluye que APA tiene un efecto positivo sobre la integridad intestinal, evidenciándose una mejora en la relación de altura de vellosidad y profundidad de cripta.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessAislado proteicoAnchovetaParámetros productivosVellosidad intestinalProfundidad de criptaPollos de engordeEfecto de aislado proteico a base de “Anchoveta” (Engraulis ringens) en dietas de pollos de engorde sobre integridad intestinal, parámetros productivos y rentabilidad económicainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis