Alcántara Campos, José CarlosBarraza Jáuregui, Gabriela Del CarmenRodríguez Soto, Juan Carlos2023-04-042023-04-042023https://hdl.handle.net/20.500.14414/16433The significant industrial growth of recent decades, in addition to its copious and diverse benefits, in areas such as agroindustry is accompanied by immense amounts of waste, which constitutes an important environmental problem that is addressed in the present study that aimed to obtain and characterize Microfibrillated nanocellulose (MFC) from the agroindustrial residue of asparagus peladilla in the Department of La Libertad. The residue obtained was dried, fragmented and ground until a quasi-homogeneous product was obtained to later obtain the cellulose pulp with an ethanol/water treatment, which was characterized by differential scanning calorimetry (DSC) and Fourier transformed infrared spectroscopy (FTIR). The cellulose pulp then underwent a chemical treatment with TEMPO and NaCl and a physical homogenization treatment with Ultraturrax, which helped us obtain the microfibrillated nanocellulose (MFC) gel that was later characterized by transmission electron microscopy (SEM) and thermogravimetric analysis (TGA). The results allow us to conclude that the agroindustrial residue of asparagus peladilla constitutes an efficient source for obtaining microfibrillated nanocellulose (MFC) with a diameter of less than 20nm and a length greater than 100nm, where the greatest number of carboxyl groups corresponded to the treatment of 15mM NaClO, and the melting temperatures corresponded to 160°C and 170°C for 10mmol and 15mmol NaClO respectively.El crecimiento industrial significativo de las últimas décadas además de sus beneficios copiosos y diversos, en áreas como la agroindustria viene acompañado de inmensas cantidades de residuos, lo que constituye un importante problema ambiental que es abordado en el presente estudio que tuvo por objetivo obtener y caracterizar nanocelulosa microfibrilada (MFC) a partir del residuo agroindustrial de peladilla de espárrago en el Departamento de La Libertad. El residuo obtenido fue secado, fragmentado y molido hasta alcanzar un producto cuasi homogéneo para posteriormente obtener la pulpa de celulosa con un tratamiento de etanol/agua, la misma que fue caracterizada por calorimetría diferencial de barrido (DSC) y por espectroscopía infrarroja transformada de Fourier (FTIR). Seguidamente la pulpa de celulosa pasó por un tratamiento químico con TEMPO/NaBr/NaClO y un tratamiento físico de homogenización con Ultra Turrax, lo que nos permitió obtener el gel de nanocelulosa microfibrilada (MFC) que posteriormente fue caracterizada por microscopía electrónica de transmisión (SEM) y análisis termogravimétrico (TGA). Los resultados nos permiten concluir que el residuo agroindustrial de peladilla de espárrago constituye una eficiente fuente para la obtención de nanocelulosa microfibrilada (MFC) con un diámetro menor a los 20nm y una longitud superior a los 100nm, donde la mayor cantidad de grupos carboxilos correspondió al tratamiento de 15mM de NaClO, y las temperaturas de fusión correspondieron a 160°C y 170°C para 10mmol y 15mmol de NaClO respectivamente.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessNanocelulosaPeladilla de espárragoResiduo agroindustrialObtención y caracterización de nanocelulosa procedente de peladilla de espárrago-Departamento de La Libertadinfo:eu-repo/semantics/masterThesis