Ganoza Yupanqui, Mayar LuisVargas Lezama, Jaime Samuel2020-02-102020-02-102015https://hdl.handle.net/20.500.14414/15896Anthocyanins are a group of compounds that are associated with the color of plants, influenced by the substituent groups, pH, temperature, light exposure, presence metals and oxygen, among others; the pH being the main determinant of this color change, whereby the ethanol extracts of Zea mays L., Beta vulgaris L. Brassica oleraceae var capitata as natural acid-base indicators were evaluated. 20 grams of each plant species with 200 mL of 70% ethanol solution at pH 2.0 was used; to which was performed to identify the peak wave lengths of UV-Visible spectrophotometer; content by the method of differential pH expressed as mg of cyanidin-3-glucoside, with the ethanol extract of Brassica oleraceae var capitata presented the highest amount of anthocyanins; stability study of three ethanol extracts of Zea mays L., Beta vulgaris L. Brassica oleraceae var capitata and allowed to determine that optimal storage conditions and amber bottle under refrigeration (2-8 ° C); Likewise with these data the half-life was determined, with the ethanol extract of Brassica capitata var oleraceae the most stable and presented the highest values regardless of the bottle and the environment in which it is stored; finally the ethanolic extracts using these indicators to assess Sodium hydroxide 0.1N factor 1 very similar to this factor with the ethanol extract of Brassica oleraceae var capitata values was obtained. Concluding that the ethanol extract of Brassica oleraceae var capitata has potential as a natural acid-base indicator, since it has high stability and which values are obtained very close to the real factor of 0.1 N NaOHLas antocianinas son un grupo de compuestos que están asociados a la coloración de las especies vegetales, influenciados por los grupos sustituyentes, pH, temperatura, exposición a la luz, presencia metales y oxígeno, entre otros; siendo el pH el principal determinante de este cambio de color, por lo cual se evaluó los extractos etanólicos de Zea mays L., Beta vulgaris L., Brassica oleraceae var capitata como indicadores ácido-base naturales. Se utilizó 20 gramos de cada especie vegetal con 200 mL de solución etanólica al 70% a pH 2,0; a los cuales se les realizó la identificación de las longitudes de onda máxima por espectrofotometría Ultravioleta-Visible; contenido por el método de pH diferencial expresada como mg de cianidina-3-glucósido, siendo el extracto etanólico de Brassica oleraceae var capitata el que presentó mayor cantidad de antocianinas; el estudio de estabilidad de los tres extractos etanólicos de Zea mays L., Beta vulgaris L. y Brassica oleracea var capitata permitió determinar que las condiciones óptimas de almacenamiento es en frasco ámbar y bajo refrigeración (2-8 °C); así mismo con estos datos obtenidos se determinó el tiempo de vida media, siendo el extracto etanólico de Brassica oleraceae var capitata el más estable y el que presentó lo valores más altos independientemente del tipo de frasco y el ambiente en donde se almacene; finalmente al utilizar estos extractos etanólicos como indicadores para valorar Hidróxido de sodio 0,1 N de factor 1, se obtuvo valores muy similares a este factor con el extracto etanólico de Brassica oleraceae var capitata. Concluyendo que el extracto etanólico de Brassica oleraceae var capitata presenta potencialidad como indicador ácido-base natural, ya que posee gran estabilidad y con el cual se obtuvo valores muy cercanos al factor real de NaOH 0,1 N.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessZea mays L.Beta vulgaris L.Brassica oleracea var capitataantocianinasindicadores naturales e indicadores ácido-base naturalesAntocianinas de zea mays l., beta vulgaris l., brassica oleracea var capitata como indicadores ácido base naturalesinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis