Mejía Delgado, Elva ManuelaBermúdez Azaña, Katherine LizbethGonzales Rojas, Anderson Alexander2024-02-142024-02-142024-02-09https://hdl.handle.net/20.500.14414/20761Evaluar el efecto antimicótico in vitro del extracto acuoso de Allium sativum “ajo” (EAAS) sobre cepa de Candida albicans ATCC 90028 frente a Fluconazol. MATERIAL Y MÉTODOS: Estudio prospectivo, transversal y cuasiexperimental. La población estuvo compuesta por placas inoculadas con cepa de Candida albicans ATCC 90028. Se empleó extracto acuoso de Allium sativum “ajo” en diferentes concentraciones (25%, 50%, 75% y 100%). Además, se utilizó fluconazol y agua destilada estéril como control positivo y negativo respectivamente. La escala de Duraffourd se utilizó para medir la lectura de los halos de inhibición producidos en milímetros. RESULTADOS: Se obtuvo un efecto inhibidor del extracto acuoso de Allium sativum “ajo” contra Candida albicans ATCC 90028 en las diferentes concentraciones. Se encontró que en el grupo del extracto acuoso de Allium sativum "ajo" al 75% y 100% al igual que el grupo del fluconazol se logró obtener una susceptibilidad sumamente sensible en un 100%, y en la concentración de 50% se obtuvo una susceptibilidad media en un 25%. CONCLUSIÓN: El extracto acuoso de Allium sativum “ajo” sí tiene efecto antimicótico in vitro sobre cepa de Candida albicans ATCC 90028 frente a Fluconazol.Abstract To evaluate the in vitro antifungal effect of the aqueous extract of Allium sativum “garlic” (EAAS) on Candida albicans strain ATCC 90028 versus Fluconazole. MATERIAL AND METHODS: Prospective, cross-sectional and quasi-experimental study. The population was composed of plates inoculated with Candida albicans ATCC 90028 strains. Aqueous extract of Allium sativum “garlic” was used in different concentrations (25%, 50%, 75% and 100%). In addition, fluconazole and sterile distilled water were used as positive and negative controls, respectively. The Duraffourd scale was used to measure the reading of the inhibition zones produced in millimeters. RESULTS: An inhibitory effect of the aqueous extract of Allium sativum “garlic” against Candida albicans ATCC 90028 was obtained at different concentrations. It was found that in the group of the aqueous extract of Allium sativum "garlic" at 75% and 100%, like the fluconazole group, it was possible to obtain a highly sensitive susceptibility of 100%, and in the concentration of 50% a average susceptibility by 25%. CONCLUSION: The aqueous extract of Allium sativum “garlic” does have an in vitro antifungal effect on Candida albicans strain ATCC 90028 versus Fluconazole.application/pdfesinfo:eu-repo/semantics/openAccessSusceptibilidadAllium SativumCandida AlbicansEfecto antimicótico in vitro del extracto acuoso de Allium sativum “ajo” sobre cepa de Candida albicans ATCC 90028 frente a Fluconazolinfo:eu-repo/semantics/articlehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.00.00