Ruiz Reyes, Segundo GuillermoOcaña Ventura, Jessica PaolaTadeo Horna, María de los Angeles Vanessa2019-03-272019-03-272019https://hdl.handle.net/20.500.14414/12224In the present work of investigation the pharmacognostic evaluation and quantification of total phenols of the fruit of Bunchosia armeniaca (Cav.) DC "Plum cansa boca" collected from the Campiña de Moche, Trujillo, The freedom identified in the Herbarium Truxillense of the University was carried out Nacional de Trujillo with registration N ° 59560 (HUT) In the pharmacognostic evaluation the organoleptic characteristics were performed as suigeneris odor, outer color light green, internal red, sweet flavor, smooth and smooth texture, the macromorphological characteristics were ovoid shape, weight 15.0897 ± 3.4013 g, length 3.2 ± 0.26 cm and width 2.3 ± 0.25 cm, fresh condition, micromorphological characteristics determined the presence of chloroplasts, stomas, aquiferous parenchyma, chlorophyll, trichomes, physicochemical characteristics such as the relative humidity of the epicarp 14.6087 ± 0.3720% and mesocarp 63.3440 ± 0.6684%, residual humidity of the epica rpio 1.5127 ± 0.3116% and mesocarp 2.4207 ± 0.41403%, total humidity of the epicarp 16.1214% and mesocarp 65.7647%, total ashes of the epicarp 4.6019 ± 0.2965% and mesocarp 3.2930 ± 0.2238%, water soluble ashes of the epicarp 2.0355 ± 0.0564% and mesocarp 1.1266 ±, 0.287%, insoluble ashes in hydrochloric acid of the epicarp 0.7290 ± 0.0279% and mesocarp 0.5875 ± 0.0407%, higher soluble substances in 70% ethanol GL 26.1455 ± 0.1296% in the epicarp and soluble substances higher in water 29.6682 ± 0.3639% in the mesocarp, in the determination of metals heavy concentrations of arsenic, mercury, lead, cadmium were obtained which were within the allowable range according to the Pharmacopoeias, thus determining their identification, purity and quality; in the phytochemical screening the presence of reducing sugars, phenols, steroids, catechins, amino acids and anthocyanidins was identified. The content of phenols in the epicarp was 15.8314 mg of gallic acid /100g and in the mesocarp of 12.1854 mg of gallic acid/100g. The oil obtained from the seed of the fruit was also studied, where its organoleptic characteristics were odor and suigéneris flavor, dark green color and viscous texture, its physical characteristics were density 0.8592 g / ml and refractive index of 1.4610; its chemical characteristics were acid index 0.5433 ± 0.0142 oleic acid, peroxide index 1.2667 ± 0.3055 meq O2 / Kg, saponification index 216.9200 ± 4.2847 mg / g, esterification index 216.3767 ± 4.2742, and iodine number 57.0369 g I2 / 100gEn el presente trabajo de investigación se realizó la evaluación farmacognóstica y cuantificación de fenoles totales del fruto de Bunchosia armeniaca (Cav.) DC "Ciruela cansa boca” recolectado de la Campiña de Moche, Trujillo, La libertad identificado en el Herbarium Truxillense de la Universidad Nacional de Trujillo con el registro N° 59560 (HUT). En la evaluación farmacognostica se realizó las características organolépticas como olor suigeneris, color externo verde claro, interno rojo, sabor dulce, textura suave y lisa, las características macromorfológicas fueron forma ovoide, peso 15,0897 ± 3,4013 g, largo 3,2 ± 0,26 cm y ancho 2,3 ± 0,25 cm, condición fresca; las características micromorfológicas determinaron la presencia de cloroplastos, estomas, parénquima acuifero, clorofila, tricomas, características fisicoquímicas como la humedad relativa del epicarpio 14,6087 ± 0,3720 % y mesocarpio 63,3440 ± 0,6684 %, humedad residual del epicarpio 1,5127 ± 0,3116 % y mesocarpio 2,4207 ± 0,41403 %, humedad total del epicarpio 15,8547 ± 0,8815 % y mesocarpio 65,7647 ± 0,4032 %, cenizas totales del epicarpio 4,6019 ± 0,2965 % y mesocarpio 3,2930 ± 0,2238 % , cenizas solubles en agua del epicarpio 2,0355 ± 0,0564 % y mesocarpio 1,1266 ± ,0287 % , cenizas insolubles en ácido clorhídrico del epicarpio 0,7290 ± 0,0279 % y mesocarpio 0,5875 ± 0,0407%, sustancias solubles mayor en etanol de 70º GL 26,1455 ± 0,1296 % en el epicarpio y sustancias solubles mayor en agua 29,6682 ± 0,3639 % en el mesocarpio, en la determinación de metales pesados se obtuvo concentraciones de arsénico, mercurio, plomo, cadmio los cuales se encontraron dentro del rango permisible según las Farmacopeas determinando así su identicación, pureza y calidad; en el tamizaje fitoquímico se identificó la presencia de azucares reductores, fenoles, esteroides, catequinas, aminoácidos y antocianidinas. El contenido de fenoles en el epicarpio fue de 15,8314 mg de acido galico/100g y en el mesocarpio de 12,1854 mg de acido galico/100g. Se estudió también el aceite obtenido de la semilla del fruto, donde sus características organolépticas fueron olor y sabor suigéneris, color verde oscuro y textura viscosa, sus características físicas fueron densidad relativa 0,8592 g/ml e índice de refración de 1,4610; sus características químicas fueron índice de acidez 0,5433 ± 0,0142 acido oleico, índice de peróxido 1,2667 ± 0,3055 meq O2 /Kg, índice de saponificación 216,9200 ± 4,2847 mg/g, índice de esterificación 216,3767 ± 4,2742, e índice de yodo 57,0369 g I2/100gspainfo:eu-repo/semantics/openAccessCiruelaAceiteTamizajeFenolesEvaluación farmacognóstica y cuantificación de fenoles totales del fruto de Bunchosia armeniaca (Cav.) DC Ciruela cansa bocainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis