Plasencia Álvarez, Jorge OmarAlayo Ramos, Antero VladimirBenites Liñan, Robert Steven2023-03-292023-03-292022-08-16https://hdl.handle.net/20.500.14414/16352To determine the effect of nicotinic acid and olive oil on glycemia in hyperglycemic Rattus novergicus Wistar strain. Material and methods: experimental, longitudinal analytical and randomized study. Egg yolk was administered for 2 weeks and then beef liver for one week. A single dose of 40 mg/kg streptozotocin was then injected. The sample was divided into a control group and 4 experimental groups, in the latter the following treatments were administered: nicotinic acid, olive oil, metformin, nicotinic acid with olive oil. Analysis of Variance (ANOVA) and Duncan's tests were used to determine the significant difference (p < 0.05). Results: It was found that the glycemia levels of the treatment groups were: nicotinic acid (128 - 137 mg/dl), olive oil (140 - 163 mg/dl), metformin (107 - 134 mg/dl) and nicotinic acid with olive oil (120 – 133 mg/dl). In the statistical analysis, results were obtained with a very good significant difference (p < 0.0000). Conclusions: Metformin first obtained a great hypoglycemic effect, followed by the synergy of nicotinic acid and olive oil, then by nicotinic acid and finally by olive oil.Determinar el efecto del ácido nicotínico y aceite de oliva sobre la glicemia en Rattus novergicus cepa Wistar hiperglicémicas. Material y métodos: estudio experimental, longitudinal analítico y aleatorizado. Se administró yema de huevo por 2 semanas y luego hígado de res por una semana. Luego se inyectó una sola dosis de 40 mg/kg de estreptozotocina. Se dividió la muestra en un grupo control y 4 grupos experimentales, en estos últimos se administraron los siguientes tratamientos: ácido nicotínico, aceite de oliva, metformina, ácido nicotínico con aceite de oliva. Se usaron las pruebas de Análisis de Varianza (ANOVA) y Duncan para determinar la diferencia significativa (p < 0.05). Resultados: Se encontró que los niveles de glicemia de los grupos de tratamiento fueron de: ácido nicotínico (128 – 137 mg/dl), aceite de oliva (140 – 163 mg/dl), metformina (107 – 134 mg/dl) y ácido nicotínico con aceite de oliva (120 – 133 mg/dl). En el análisis estadístico se obtuvieron resultados con una diferencia significativa muy buena (p < 0.0000). Conclusiones: La metformina obtuvo en primer lugar un gran efecto hipoglicemiante, seguido por la sinergia del ácido nicotínico y aceite de oliva, luego por el ácido nicotínico y finalmente por el aceite de oliva.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessMetforminaNiacinaAceite de olivaDabetes mellitus experimentalratasEfecto del ácido nicotínico y aceite de oliva sobre la glicemia en Rattus novergicus cepa wistar hiperglicémicasinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis