Rojas Padilla, Carmen RosaSanta Cruz Vásquez, Mardonio Miguel Angel2018-03-202018-03-202017https://hdl.handle.net/20.500.14414/10064The secondary metabolites located in Solanum tuberosum L. are of considerable interest and have received increased attention in recent decades due to their bioactive functions. Phenolic compounds are among the most desirable phytochemicals due to their antioxidant activity since they have antimicrobial, antiviral and anti-inflammatory properties along with their high antioxidant capacity. The potato contains several phytochemicals such as phenolic acids, flavonoids, which are highly desirable in the diet because of their beneficial effects on human health. Clinical and nutritional epidemiological studies have shown that vegetable intake prevents degenerative diseases in human health such as cancer, coronary heart disease, type 2 diabetes, metabolic disorders, among others, which is caused by oxidative stress at the cellular level. The objective of this review was to provide information on the development of the research in metabolic analysis of phenolic compounds reported in potato using analytical tools such as Gas Chromatography (GC), High Performance Liquid Chromatography (HPLC), Ultra Perfomance Liquid Chromatography), coupled with Mass Spectrometry (MS) and Nuclear Magnetic Resonance (NMR). Through these techniques it would be very important to demonstrate scientifically that the native potatoes of the Andes can be source of valuable genes for the development of new varieties with compounds valuable for human healthLos metabolitos secundarios localizados en Solanum tuberosum L. son de considerable interés y han recibido mayor atención en las últimas décadas debido a sus funciones bioactivas. Los compuestos fenólicos se encuentran entre los fitoquímicos más deseables debido a su actividad antioxidante puesto que poseen propiedades antimicrobianas, antivirales, antiinflamatorias junto con su alta capacidad antioxidante. La papa contiene varios fitoquímicos tales como ácidos fenólicos, flavonoides, que son altamente deseables en la dieta debido a sus efectos beneficiosos sobre la salud humana. Estudios epidemiológicos clínicos y nutricionales han demostrado que la ingesta de vegetales previene enfermedades degenerativas en la salud humana como cáncer, enfermedades coronarias, diabetes tipo 2, trastornos metabólicos, entre otras, que es causada por el estrés oxidativo a nivel celular. El objetivo de esta revisión fue proporcionar información sobre el desarrollo de la investigación en análisis metabolómico de compuestos fenólicos reportados en papa utilizando herramientas analíticas como Cromatografía de Gases (GC), Cromatografía Líquida de Alta Resolución (HPLC), Cromatografía Líquida de Ultra Perfomance (UPLC), acoplados a Espectrometría de Masas (MS) y Resonancia Magnética Nuclear (RMN). Mediante estas técnicas seria muy importante demostrar científicamente que las papas nativas de los Andes pueden ser fuente de valiosos genes para el desarrollo de nuevas variedades con compuestos valiosos para la salud humana.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessCáncer, Fitoquímicos, Estrés oxidativo, Diabetes tipo 2, Compuestos fenólicosAnálisis metabolómicos en Solanum tuberosum L.info:eu-repo/semantics/bachelorThesis