Morachimo Borrego, Pablo JavierDávalos Alvarez, Stephany Jazmín11/2/201911/2/20192019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14891The present investigation was carried out in the district of Paiján, Ascope Province, La Libertad Region; with the objective of determining the productive and economic characterization of "Holstein" milk cattle. The records of the cattle rancher were used, taking into account the milk cattle of the “Holstein” breed whose sample population is 100 random animals, where the following parameters were analyzed: body condition, feed conversion, average milk production daily and total milk production. The results were analyzed in SPSS version 18 and Excel version 2013 to format tables and graphs. The results obtained were the following: the best body condition is presented by cattle during 2016 (3.5), with an average of 3.65. The best feed conversion is presented by cattle during 2016 (7.5), with an average of 7.7. The best total milk production is presented by cattle during 2016 (15.94 liters), with an average of 15.92 liters. The best productivity is presented by cattle during 2016 (937.65 liters), with an average of 964.76 liters. It is concluded that the productive and economic activity of “Holstein” milk cattle in “San Pablo” S.A.C.; the exploitation of milk production is in regular condition.La presente investigación se llevó a cabo en el distrito de Paiján, Provincia de Ascope, Región La Libertad; con el objetivo de determinar la caracterización productiva y económica de vacunos de leche “Holstein”. Se empleó los registros de la ganadera donde se tomó en cuenta los vacunos de leche de la raza “Holstein” cuya población muestral es de 100 animales al azar, donde se analizó los siguientes parámetros: condición corporal, conversión alimenticia, promedio de producción de leche diaria y producción de leche total. Los resultados se analizaron en SPSS versión 18 y Excel versión 2013 para dar formato a tablas y gráficos. Los resultados obtenidos fueron los siguientes: la mejor condición corporal la presenta el ganado durante el año 2016 (3.5), con un promedio de 3.65. La mejor conversión alimenticia la presenta el ganado durante el año 2016 (7.5), con un promedio de 7.7. La mejor producción de leche total la presenta el ganado durante el año 2016 (15.94 litros), con un promedio de 15.92 litros. La mejor productividad la presenta el ganado durante el año 2016 (937.65 litros), con un promedio de 964.76 litros. Se concluye que la actividad productiva y económica de vacunos de leche “Holstein” en la ganadería “San Pablo” S.A.C.; la explotación de la producción de leche, está en regular condición.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessCaracterización productiva y económicaVacunos de lecheHolsteinGanaderíaCaracterización productiva y económica de vacunos de leche, Holstein, en la ganadería “San Pablo” S.A.C.info:eu-repo/semantics/bachelorThesis