Aguirre Aguilar, Augusto AlbertoAcevedo Rodríguez, Miguel Ángel2019-05-232019-05-232017https://hdl.handle.net/20.500.14414/12581ABSTRACT Objective: It was to know the in vitro antibacterial effect of four concentrations of Aloe vera hydroalcoholic extract on strain of Fusobacterium nucleatum ATCC 25586. Method: The antibacterial effect (growth inhibitory zone) was determined by direct and indirect method and the agar diffusion method; there were used 6 experimental groups, corresponding to 4 increasing Aloe vera hydroalcoholic extract concentrations, a control positive group (Chlorhexidine 0,12%); and a control negative group where there was used ethyl alcohol of 70°. First, the strain was inoculated in Petri dishes with blood agar, then there were placed paper disks impregnated with the 6 concentration of hydroalcoholic extract, Chlorhexidine 0,12% and ethyl alcohol of 70° on the agar; after 48 hrs the growth inhibitory zones were measured. This study followed an experimental and applied design. Results: The averages of growth inhibitory zone founded were: 6.25; 6.31; 6.31; 6.44; y 12.38 mm, corresponding to the concentrations 25, 50, 75, 100 μg/ml y Chlorhexidine 0.12% respectively; the paper disks impregnated with ethyl alcohol of 70° did not show growth inhibitory zone. Statistical analysis showed no significant statistical difference between the different concentration and the control negative (ethyl alcohol of 70°) (ANOVA: P > 0.05), however showed significant statistical difference respect to control positive (Chlorhexidine 0.12%) (ANOVA: P < 0.05). Conclusion: The hydroalcoholic extract of Aloe vera no shows antibacterial effect on strain Fusobacterium nucleatum ATCC 25586.RESUMEN Objetivo: Conocer el efecto antibacteriano in vitro del extracto hidroalcohólico del Aloe vera (sábila) sobre el Fusobacterium nucleatum ATCC 25586. Método: El efecto antibacteriano (halo de inhibición) se determinó mediante el método directo e indirecto, por difusión en Agar, formándose 6 grupos experimentales, correspondientes a 4 concentraciones del extracto hidroalcohólico del Aloe vera, un grupo control positivo donde se utilizó Clorhexidina al 0,12% y un grupo control negativo que fue el alcohol etílico de 70°. En primer lugar se cultivó la cepa de F. nucleatum en placas petri en medio Müller Hinton. Luego se colocaron discos de papel de filtro embebidos en las 4 concentraciones del extracto hidroalcohólico del Aloe vera, Clorhexidina al 0,12% y alcohol etílico de 70°; sobre el Agar. Después de 48 horas. se midieron los halos de inhibición. El presente estudio siguió un diseño experimental y aplicativo. Resultados: Los promedios de halo de inhibición fueron: 6.25; 6.31; 6.31; 6.44; y 12.38 mm, correspondientes a las concentraciones 25, 50, 75, 100 μg/ml y Clorhexidina al 0.12% respectivamente; los discos con alcohol etílico de 70° no evidenciaron halo de inhibición. El análisis estadístico de los datos reveló que no existe diferencia estadísticamente significativa entre las diferentes concentraciones y el control negativo (alcohol etílico 70°) (ANOVA: P > 0.05); sin embargo existe una diferencia estadísticamente significativa con respecto al control positivo (Clorhexidina al 0.12%) (ANOVA: P < 0,05). Conclusión: El extracto hidroalcohólico del Aloe vera (sábila) no presentó efecto antibacteriano in vitro sobre el Fusobacterium nucleatum ATCC 25586.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessEfecto antibacterianoExtracto hidroalcohólico del aloe veraFusobacterium nucleatumin vitroHalo de inhibición"Efecto antibateriano in vitro del extracto hidroalcohólico del aloe vera (Sábila) sobre el fusobacterium nucleatum ATCC 25586"info:eu-repo/semantics/masterThesis