Plasencia Yasuda, Ray RolandoHilario Castro, Jackeline LisetTolentino Gonzalez, Patrick Alex2023-07-152023-07-152021-11-26https://hdl.handle.net/20.500.14414/18475To determine the association between dietary patterns and anxiety levels in medical students at the National University of Trujillo MATERIALS AND METHOD: An analytical cross-sectional study was carried out where 323 students of the second, third, fourth, fifth, sixth and seventh academic years of the School of Medicine of the National University of Trujillo were surveyed during 2020, using Frequency surveys Beck's Modified Consumption and Anxiety Inventory. Chi square test was applied to determine the association between the variables (CI: 95%). RESULTS: 56.7% of the surveyed students presented minimal anxiety, 26% mild anxiety, 10.8% moderate anxiety and 6.5% severe anxiety. The predominant dietary patterns were the Mediterranean pattern (45.8%) and the traditional pattern (44.3%). The most frequent dietary pattern in minimal anxiety was the Mediterranean (55.2%), in mild and moderate anxiety it was the traditional one (53.6% and 45.7% respectively) and in severe anxiety it was the snack dietary pattern (61.9%). (X² = 124.9; CI: 95%) [p = 0.0000; p <0.05]. CONCLUSION: Dietary patterns show a significant association with the anxiety levels of medical students.Determinar la asociación entre patrones dietéticos y los niveles de ansiedad en los estudiantes de medicina de la Universidad Nacional de Trujillo MATERIALES Y MÉTODO: Se realizó un estudio transversal analítico donde se encuestaron 323 estudiantes de segundo, tercer, cuarto, quinto, sexto y séptimo año académico de la escuela de Medicina de la Universidad Nacional de Trujillo durante el año 2020, utilizando las encuestas de Frecuencia de Consumo modificada e Inventario de Ansiedad de Beck. Se aplicó la prueba de Chi cuadrado para determinar la asociación entre las variables (IC: 95%). RESULTADOS: El 56.7% de los estudiantes encuestados presentó nivel de ansiedad mínima, 26% de ansiedad leve, 10.8% de ansiedad moderada y 6.5% de ansiedad severa. Los patrones dietéticos predominantes fueron el patrón mediterráneo (45.8%) y el patrón tradicional (44.3%). El patrón dietético más frecuente en ansiedad mínima fue el mediterráneo (55.2%), en ansiedad leve y moderada fue el tradicional (53.6% y 45.7% respectivamente) y en ansiedad severa fue el patrón dietético snack (61.9%). (X²=124.9; IC:95%) [p=0.0000; p < 0.05]. CONCLUSION: Los patrones dietéticos presentan una asociación significativa a los niveles de ansiedad de los estudiantes de medicina.spainfo:eu-repo/semantics/openAccessAnsiedadPatrón dietéticoEstudiantes de medicinaAsociación entre patrones dietéticos y ansiedad en estudiantes de medicinainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis