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dc.contributor.advisorSoto Vásquez, Marilú Roxana
dc.contributor.authorMalca Chamache, Junior Antonio
dc.contributor.authorRodríguez Muñoz, Cecilia Anataly
dc.date.accessioned2018-10-02T16:33:53Z
dc.date.available2018-10-02T16:33:53Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/10723
dc.descriptionThe aim of the present study was to quantify artemisinin from the leaves of Artemisia absinthium "wormwood" by the UV-Vis spectrophotometry method, using different extraction methods. The study species were collected from the district of Otuzco, La Libertad region. Next, from the dried and pulverized leaves, the extracts were prepared with different extraction methods: soxhlet, percolation, maceration, decoction and infusion. Then, the artemisinin quantification was performed with the UV-Vis spectrophotometry method at a wavelength of 512 nm, according to the method described by Sreevidya and Narayana. The concentrations of artemisinin (g / 100 g of dried leaves), according to the extraction methods were: Soxhlet extraction (0.433 ± 0.003), percolation extraction (0.356 ± 0.008), maceration extraction (0.180 ± 0.001), extraction by infusion (0.083 ± 0.002), extraction by decoction (0.052 ± 0.002), with statistically significant differences (p <0.05). The highest concentration of artemisinin was obtained by the Soxhlet extraction methodes_PE
dc.description.abstractEl objetivo del presente estudio fue cuantificar artemisinina de las hojas de Artemisia absinthium “ajenjo” mediante el método de espectrofotometría UV- Vis, utilizando diferentes métodos de extracción. Se recolectó la especie en estudio del distrito de Otuzco, región La Libertad. Posteriormente, a partir de las hojas desecadas y pulverizadas, se prepararon los extractos con diferentes métodos de extracción: soxhlet, percolación, maceración, decocción e infusión. Luego, se realizó la cuantificación de artemisinina con el método de espectrofotometría UV- Vis a una longitud de onda de 512 nm, según el método descrito por Sreevidya y Narayana. Las concentraciones de artemisinina (g/100 g de hojas desecadas), según los métodos de extracción fueron: extracción por Soxhlet (0,433 ± 0,003), extracción por percolación (0,356 ± 0,008), extracción por maceración (0,180 ± 0,001), extracción por infusión (0,083 ± 0,002), extracción por decocción (0,052 ± 0,002), con diferencias estadísticamente significativas (p<0,05). Se obtuvo mayor concentración de artemisinina mediante el método de extracción por Soxhletes_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/es_PE
dc.sourceUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.sourceRepositorio institucional - UNITRUes_PE
dc.subjectartemisinina
dc.subjectArtemisia absinthium
dc.subjectespectofometría UV- Vis
dc.titleCuantificación de artemisinina de las hojas de Artemisia absinthium “ajenjo” mediante el método de espectrofotometría UV- Vises_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.levelBachilleres_PE
thesis.degree.nameQuímico Farmacéuticoes_PE
thesis.degree.disciplineFarmaciaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.publisher.countryPE
renati.advisor.dni28294849
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1178-4678
renati.author.dni46938515
renati.author.dni46715527
renati.typehttp://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/nivel#bachiller
renati.discipline917046
renati.jurorRuiz Reyes, Segundo Guillermo
renati.jurorVenegas Casanova, Edmundo Arturo
renati.jurorSoto Vasquez, marilu Roxana
dc.subject.ocdehttp://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05


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